Stratejist Abdullah Çiftçi: Eski dünya için toprak neyse, yeni dünya için Blockchain o

Stratejist Abdullah Çiftçi, “20. Yüzyılda işgal parayla yapılırken, 21. Yüzyıl ise zihinlerin işgali olarak tarihe geçiyor. Toprak işgaline gerek yok, küresel güçler artık insanları işgal ediyorlar. Bunu da sosyal medya ve Bolckchain teknolojisi ile yapıyorlar. Eski dünya için toprak neyse, yeni dünya için Blockchain odur” dedi
Stratejist Abdullah Çiftçi: Eski dünya için toprak neyse, yeni dünya için Blockchain o

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu Stratejist Abdullah Çiftçi oldu. 20. yüzyılda kavgaların Doğu Akdeniz’de düğümlendiğini söyleyen Çiftçi, “Çünkü Akdeniz’de İsrail’in vaadedilmiş toprakları için bir proje tesis ediliyor. Bunun için bizim topraklarımızda da huzursuzluk çıkarılıyor. Suriye’nin kuzeyinde de bir korsan devlet kurulmaya çalışılıyor. Irak’ta başarılı oldular, Suriye’de uğraşıyorlar, elde sadece İran ve Türkiye kaldı. Dolayısıyla, Türkiye şuan Allah göstermesin bir karışırsa, Siyonistlerin ne hedefledikleri belli. Fakat Türkiye bu oyunları bozmaya devam ediyor. Türkiye’nin Suriye’de bir duruşu var, Doğu Akdeniz’de bir duruşu var. Bu sebeple bu süreçte Türkiye’de yapmak istedikleri tek şey iç karışıklık. Eskisi gibi meydanlarda olaylar çıkartarak değil, sosyal medya aracılığıyla yapıyorlar bunu. Son dönemde piyasaya sürdükleri rap sanatçılar da bunun bir parçasıydı mesela. Büyükşehirlerde halkın en tabanına hitap ederek müzikle, sanatlar, filmlerle yapıyorlar bunu. Batı medyası da bu şarkıyı daha internete yüklenmeden haber yapıyor. İşte bu yüzden bizim, dünyanın gidişini iyi anlamamız gerekiyor” dedi.

abdullah-ciftci-konya-1.jpg

“BİR KUŞAK-BİR YOL PROJESİNİN 20. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ PROJESİ”

Bir kuşak-bir yol projesinin 20. Yüzyılın en önemli projesi olduğuna değinen Çiftçi, “20. Yüzyılda batıdan gelip dünyayı korkutanlar, 21. Yüzyılda doğudan gelmeye başlıyor. Yani kimlik değiştiriyorlar. Batı da oyun kuran, ülkelerin merkez bankasının sahibi olanlar, şimdi de Çin’de oyun kuruyorlar. Çin’deki para, batının parası, Çin’deki mal batının malı. Mesela Ukrayna’da yapılan füze motoru, Kuzey Kore’de de bulundu. Ukrayna’nın bundan haberi yoktu. Halbuki Ukrayna’ya füze motoru fabrikası kuranla, Kuzey Kore’ye o motoru veren aynı el. Bundan sonraki gelişmeler devletlerin elinde değil, şirketlerin elinde. Teknolojideki gelişmeler, robot gelişmeleri bunu hızlandırıyor” şeklinde konuştu.

abdullah-ciftci-konya-2.jpg

“ESKİ DÜNYA İÇİN TOPRAK NEYSE, YENİ DÜNYA İÇİN BLOCKCHAİN ODUR”

Toprakların işgaliyle başlayan sürecin artık değiştiğini söyleyen Çiftçi, “20. Yüzyılda işgal parayla yapılırken, 21. Yüzyıl ise zihinlerin işgali olarak tarihe geçiyor. Toprak işgaline gerek yok, orada yaşayan insanları işgal ediyorlar. Şimdi bunlardan Bolckchain teknolojisi, bunu lütfen bir kenara not edin. Artık bu teknolojiyi ve mantığını anlamadan yorum yapılamaz. Eski dünya için toprak neyse, yeni dünya için Blockchain odur” dedi.

 

“ULUS DEVLETLER BİTİRİLECEK”

Ulus devletlerin bitirileceğinden bahseden Çiftçi, “Devletin pozisyonunu elinden alacak şey teknoloji. Bunu bazı devletler fark etmeyebilir. Zaman geçtikten sonra anlayacaklar. Devletle vatandaş arasındaki bağ koparılıyor. Devletle vatandaş arasındaki en önemli şey paradır. Merkez Bankası para kontrolünü yapar. Ama teknoloji üzerinden kripto para ödemesi yaparsanız devletin buradaki pozisyonu devre dışı kalmaktır. Yine devletle vatandaşın arasındaki en önemli diğer şey kimliktir. Artık kimlikler anlamsızlaştı. Yüz tanıma sistemleri var. Eskiden sahte isim ve fotoğrafla sistemi kandırabilirdiniz. Ama bu yeni sistemde teknolojiyi kandıramazsınız. Yüzünüzü de tanıyor, sesinizi de tanıyor. Mesela yakında dünyanın her yerine pasaportsuz gidilecek. Sağlık raporlarınız, evlilik bilgileriniz, eğitim bilgileriniz, yaşınız, adresiniz, tapu kayıtlarınız, ehliyetiniz her şey artık Blockchain sistemine kaydedilecek. Bu evrenselleşecek. Bu kayıtlar tüm dünyada geçerli olacak. Dijital dünya sosyolojiyi değiştiriyor. Mesela Çin’de bu başladı. Hepiniz biliyorsunuz ki suç kavramı sabittir. Çin’de şuanda sosyal güvenlik sistemi var. Bu yüzyılı belirleyecek olan sistem budur. Bu sistem yeni devlet yönetim şeklidir. Dijital devlet yönetim şekli diyebiliriz. Bu sistem yayılacak, Çin’den bize de getirecekler. Çin’deki sosyal güvenlik sisteminde, ekonomik gidişatı görmek için herkesin bilgisini kaydediliyor, big data oluşturuluyor. Ona göre piyasa dalgalanmasını önlemek için kredi sistemi getiriliyor.  Bir de toplumun huzur, güvenlik ve asayiş ihtiyaçlarını sağlamak için kullanılıyor bu sistem. Ölüm ve ceza sistemi var. Kamera sizi kaydediyor. Bizim trafikte nasıl ki hız yapınca kamera yakalıyor ve arkadan cezayı gönderiyor ya, sistem aynı. Akıllı kameraların artık sizi önden görmesine gerek yok, arkadan tanıyor. Mesela borcunuzu ödemediniz, onun bir cezası var. Orada da suç kapsamına veya ödül kapsamına giren eylemler tamamen izleniyor. Mesela sigara içilmesi yasak olan yerde sigara içtiniz, ya da vergi borcunuz var, ya da asker kaçağısınız. Sistem hemen işliyor. Ceza olarak hızlı trene binemezsiniz, otellerde kalamazsınız, çocuğunu iyi okullarda okutamazsın gibi yaptırımlar getiriliyor. Belli bir cezanın üzerine çıkan, o şehirde yaşayamaz yaptırımı var” diye konuştu.

“BİTCOİN’LE BAŞLAYAN SÜREÇ, BLOCKCHAİN’LE DEVAM EDİYOR”

Çin’in sadece ekonomik anlamda önemli olmadığını söyleyen Çiftçi, “Öyle bir dünya geliyor ki, Çin’i iyi incelemek lazım. Çin sadece ekonomik anlamda önemli değildir. Tasarım ve akıl başkadır ama Çin bu işin silikon vadisidir. Kendiliğinden gelişmiş bir teknoloji yoktur, teknolojiler belli bir ideolojiye hizmet eder. Bu süreç bana göre 1970’lerde başladı. Bitcoin’le başlayan süreç, Blockchain’le devam ediyor” dedi.

“ROBOTLARLA EVLİLİKLER YAYGINLAŞACAK”

21. yüzyılın işgal dünyasında 4. Sanayi devrimine girildiğini söyleyen Çiftçi, “Ekonomik fırsatlar var. Ona göre adapte olanlar, mesela yapay zeka gibi, ciddi bir ekonomik fırsatı elde edebilir. Dünya artık hızla değişiyor, önemli olan bizim buna nasıl ayak uyduracağımız. Mesela şimdi robotlarla evlilikler karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda batıdan başlamak üzere, robotlarla evlilik yasallaşsın konusu gündeme gelecek. Büyükşehirlerde, buna Türkiye’de dahil, en çok satılacak şey robot kadınlar ve robot erkekler olacak. Bunun nasıl bir ortaya çıkaracağını bir düşünün. Bu çok uzak bir ihtimal değil” şeklinde konuştu.

abdullah-ciftci-konya-3.jpg

“21. YÜZYIL İÇİN TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE”

21. Yüzyıl için Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu ifade eden Çiftçi, “Çin’den kalkan bir tren Hollanda’ya 12 günde gidecek, bu tren boğaz köprüsünden geçmek mecburiyetinde. Ulaşım ve lojistik anlamda bölgenin en önemli ülkesi Türkiye olacak. Çinliler şuanda Bir kuşak-bir yol projesi üzerinde bulunan ulaşım ve liman projelerinin tümünde varlar. Çin bu projeyi tabi ki kendisi uygulamıyor. Geçmişte Amerika’yı kullananlar, şimdi de Çin’i kullanıyorlar. 20. Yüzyıldaki akılla, 21. Yüzyıldaki akıl aynı. Taktik değiştirdiler sadece” dedi.

“TİCARET TEK ELDEN YÜRÜTÜLECEK”

Şangay enerji borsasının dünyanın geleceği olduğunu söyleyen Çiftçi, 21. Yüzyılda bir kuşak bir yol projesiyle lojistik şehir gündeme gelecek. Mesela CHP’nin 2015 yılındaki proje küreselcilerin akıllı şehir projesiydi. CHP’nin koltuğunun altına bu projeyi sıkıştırmışlardı. 21. Yüzyılda akıllı şehirler yükselecek. Güvenliği tam ama merhameti sıfır. Böh deseniz tespit edilecek. Çin’deki bu bir kuşak-bir yol projesiyle kurulacak lojistik şehirlerde ürünler depolanacak. Türkiye’de muhtemelen Ege ve Karadeniz’de, yani limanı olan bölgelerde bu yatırımlar yapılacak. Ticaret tek elden yürütülecek. Mesela Konya’daki Mehmet amca internetten bir ürünü alacak ve o ürün aynı gün Mehmet amcanın elinde olacak. Çünkü o ürünler aynı zamanda burada da depolanacak” diye ifade etti.

“BANKACILIK SİSTEMİ DEĞİŞECEK”

 Lojistik sisteminin değişmesiyle bankacılık sistemi de değişime gireceğini ifade eden Çiftçi, “Ödemeler artık Whatsapp yoluyla bile yapılabilecek. Kripto parayla birlikte bankalar devreden çıkarılacak. Artık ödemeler Facebook, Whatsapp, Google yoluyla olacak. Geçtiğimiz günlerde Facebook bu sistemi uygulamaya koyacaktı ki Amerika tarafından büyük bir baskıya maruz kaldı. ABD Doları artık silinecek. Şimdi Çin de kendi kripto parasını çıkarıyor. ABD Doları Bitcon’e karşı değer kaybetmeye başladı. Bitcoin diyor ki, paranız asla değer kaybetmeyecek. Yani Dolar karşısında iddialı. Paranın nabzını artık teknolojiyi kullananlar tutacak. Bitcoin’e devlet yöntemleriyle değer kaybettiremezsiniz. Bitcoin güvenilir değil diye haber yapıyor bizim medyamız. Biz Bitcoin’i her açıdan ele almalıyız, olayı bilmeden yorum yapmak cahilliktir” şeklinde konuştu.

abdullah-ciftci-konya-5.jpg

“BATIDAKİ KAVGALARI DOĞRU OKUMAMIZ LAZIM”

Batının öyle sanıldığı gibi her şeye hakim olmadığını söyleyen Çiftçi, “Devlet politikalarında bile bazı uygulamalar devlet istemediği halde yapılıyor. Batının istihbaratı da bilgi ağı da çöktü. Mesela 2015 yılında Cinsiyet eşitliği projesinden rahatsız olan 15 eyalet Barack Obama’yı mahkemeye verdi. Batıdaki kavgaları doğru okumamız lazım. Bu kavgaları bu günlerde bizim ülkemiz de yapıyor. Dünyanın gidişatı artık kontrol edilemez noktada.” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ