Stres yaptırmayın!

Milli Eğitim Bakanlığınca, TEOG sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik bugün ve yarın yapılacak merkezi ortak sınavlarda Türkiye genelinde 1 milyon 190 bin 826 öğrenci ter dökecek.
Stres yaptırmayın!

Türkiye’de sınav sistemlerinin hep tartışıldığını ancak son 4 senedir uygulanan TEOG sisteminin ortaokuldan liseye geçişte en etkili sistem olduğunu söyleyen Form Kampüs Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Erdem, “Bu sezon TEOG sınavlarının ilkini bu hafta gerçekleştireceğiz. Bu sınav 1 milyon 100 binin üzerinde katılımın olacağı bir merkezi sınav olacak. MEB tarafından uygulanan TEOG sınavları dördüncü yılını tamamladı.  Bu sınav sistemleri her zaman tartışılır ancak bu siteme ortaokuldan liseye geçişteki en sağlıklı sistem diyebiliriz. İlk başta herkesin bazı tereddütleri vardı ama öğrencilerin ve velilerin kaygı düzeyini azaltarak onları rahatlatan bir sınav olması yönüyle eğitim sistemimizde çok önemli bir yere sahiptir. Tüm bunlara rağmen bu asla stressiz bir sınav olduğu anlamına gelmiyor. Bir yerde sınav varsa orada mutlaka stres vardır. Özellikle de anneler ve babalar bu stresi yaşıyorlar. Doğal olarak da bu sitesi ister istemez öğrenciler de yaşıyorlar.” dedi.

cemil-erdem-001.jpg

“TEOG SINAVLARI YÜZDE 70 ETKİLİ”

Yılda iki kez uygulanan TEOG ile ilgili bilgi veren Erdem, “TEOG senede iki kez yapılan bir sınavdır. Öğrenciler ilk dönemde toplam 6 dersten yazılı sınav oluyorlar. Türkçe, matematik, Fen Bilgisi gibi derslerin ikinci yazılıları, İngilizce, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinin birinci yazlıları yerine geçiyor. Bu sınavlar hem öğrencilerin yazılı notları oluyor hem de üniversiteye yerleştirilirken puan olarak kullanılıyor. İkinci dönem de bu 6 dersten sınava girecekler. 8. Sınıfta girdikleri bu iki sınavın toplamı liseye yerleştirilirken yüzde 70 oranında katkı sağlayacak. Her öğrencinin liseye yerleşirken bir yerleşme puanları oluyor. Bu yerleşme puanına öğrenci 3 yerden katkı alıyor. Birinci katkı bu Çarşamba ve Perşembe ve Nisan ayında girecekleri 6 dersten alacakları sonuç. Bu sınavlar yüzde 70 oranında etkili oluyor. Bir de öğrencinin 6-7 ve 8. Sınıflardaki karne notlarıyla oluşan yılsonu başarı puanlarının ortalamaları alınıyor. Bu da yüzde 30 etkili oluyor. Aslında bu öğrenciyi birçok anlamda rahatlatan bir sitem. Öğrenci 6-7 ve 8. Sınıflarda iyi çalıştıysa, derslerinde de başarılıysa bu iyi bir liseye yerleşmesine çok önemli bir katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

“BU SINAVLARDA SÜRPRİZ HİÇBİR ŞEY YOK”

Sınav haftalarında daha çok öğrencilerin moral ve motivasyonunun arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Erdem, “Öğrenci ve veliler kesinlikle rahat olmalılar. Bu sınavda sürpriz hiçbir şey yok. Okullar açıldığından beri gördükleri iki aylık dönemden sorumlu olacaklar. Bakanlık zaten yaz döneminde hangi dersten hangi konular ile ilgili soru soracağını müfredata uygun olarak ilan etmişti. Öğrenciler de buna yönelik hazırlıklarını yaptılar. Dışarıdan bir takviyeye ihtiyaç duyulmadan bütün öğrenciler okullarında bu hazırlıkları tamamlayabildiler. Sınavın uygulanışı da öğrenciler için son derece rahat. 20 soruya 40 dakika süre veriliyor. Bitirdikten sonra yarım saatlik bir ara var. Daha sonra ikinci oturuma giriyorlar. Üç ders için bu böyle devam ediyor. Bir defada yapılan sınavın hiçbir handikabını yaşamıyorlar. Telaşlandım, kaygılandım, yetiştiremedim, başım ağrıdı, tuvalet ihtiyacım vardı gibi kaygıların hiçbirini yaşamıyorlar. Bütün öğrencilerimize de başarılar diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

berrin-karakaya.jpg

“VELİLERİN BAZI TUTUMLARI ÖĞRENCİLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Velilerin öğrencilerinin motivasyonunu arttırmak isterken onları olumsuz olarak da etkileyebileceklerinin altını çizen Form Kampüs Koleji Rehber Öğretmeni Berrin Karakaya, “Sınavdan birkaç gün öncesinden öğrenci ve velilere ne yapmak istiyorlarsa onu yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çocuklar son günlerde vicdanen kendini rahat hissedecek ne yapmak istiyorsa nu yapmalı.  Ailelerimiz sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerden daha tedirgin oluyorlar. Çocuklar da bir an önce olsun da bitsin moduna giriyorlar. Veliler ise acaba ne olacak, hangi soruları kaçıracak gibi kaygı içinde bulunuyorlar. Öğrenciler sınava ben liseye hazırım duygusu ile girerlerse ortada bir problem kalmayacaktır.  Velilerin sınav günlerinde çocuklarına normalde davrandığından farklı davranması onları daha çok baskı altına alıyor. Sana güveniyorum, yapabilirsin diyerek aslında güven değil, haddinden fazla sorumluluk veriyoruz. Velilerin de bu anlamda davranış olarak değil duygusal olarak velilerin yanında olmasını istiyoruz. Çocuklar sınava girdiğinde heyecanı ve kaygıyı belki birkaç soruda yaşayacak bu da çok normal bir durumdur. O birkaç sorudan sonra öğrenci farkında olmadan soru kendine çekeceği için heyecanı bastırmış ve sınava motive olmuş olacaktır.” dedi.

sinav--(2).jpg

SINAV ARALARINDA SOSYAL MEDYADAN UZAK DURULMALI

TEOG sınavlarının iki günlük bir maraton olduğunu ve öğrencilerin özellikle sosyal medyadan uzak durmaları gerektiğinin önemine dikkat çeken Karakaya, “Sınav aralarına koyulan yarım saatlik aralar motivasyon açısından iyi ancak öğrenciler o aralarda birbirleri ile soru konuşmamalılar. Bazı soruları yanlış yaptığını düşünerek bir sonraki sınava motivasyonunu kaybetmiş olarak girebilir. Ayrıca çocukların sınava girdikleri andan itibaren sosyal medyadan uzak durmaları gerekiyor. Çünkü ertesi gün tekrar sınava girecekler. Sınavdan sonra istedikleri gibi konuşabilirler ancak sınav aralarında soruları konuşmalarını tavsiye etmiyoruz.  TEOG’un ilk sınavı heyecanı kontrol edebilme sınavıdır. Müfredat çok fazla değil. Her dersten ikişer, bilemediniz üç konu bulunuyor. Asıl sınav ise Nisan ayında yapılacak sınav.  Ben Çarşamba ve Perşembe yapılacak TEOG sınavında tüm öğrencilere başarılar diliyorum.” diye konuştu.
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ