SÜ, Sudan ile tarımsal ve bilimsel işbirliği için ilk adımı attı

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üç gün süren Sudan temasları kapsamında Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Projeler Bakanı Prof. Dr. Sümeyye Ebu Kashawa ile bir araya geldi.
SÜ, Sudan ile tarımsal ve bilimsel işbirliği için ilk adımı attı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üç gün süren Sudan temasları kapsamında Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Projeler Bakanı Prof. Dr. Sümeyye Ebu Kashawa ile bir araya geldi. 

Sudan temasları kapsamında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Selçuk Üniversitesi Biyoyakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akınerdem ilk olarak Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Projeler Bakanı Prof. Dr. Sümeyye Ebu Kashawa’yı ziyaret etti. Sudan Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Eyalet Bakanı D. El Tigani Mustafa M. Salih ve Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Azhari Omer Abd Elbaki’nin de hazır bulunduğu görüşmelerde Selçuk Üniversitesiyle öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak tez ve araştırma projelerinin yürütülmesi, teknik ve teknolojik alanlarında konferansların düzenlenmesi gibi konular gündeme alınarak daha geniş bir çerçevede işbirliği için yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMLE İLGİLİ PROJELER GÖRÜŞÜLDÜ
Sudan Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Saniya Saliem Jabir ile bir araya gelen Rektör Gökbel ve beraberindeki heyet, Tarım Bakanlığıyla ilgili hem bitkisel hem de hayvansal üretim ile ilgili yürütülebilecek projeler üzerine görüştü. Verimli geçen görüşmelerde Selçuk Üniversitesinde ziraat ve veteriner alanında çalışan akademisyenlerle işbirliği içerisinde olabileceği, gerek üretim gerek yetiştirme gerekse teknolojik alanda ileriye dönük işbirliği yapılabileceği yönünde görüş birliğine varıldı.

AFRİKA TEKNOKENT İLE İŞBİRLİĞİ
Sudan ziyaretleri kapsamında ayrıcı Sudan’ın Başkenti Khartoum’da kurulan ve Sudan’ın tek teknokenti olma özelliğine sahip Afrika Teknokenti de ziyaret edildi. Burada Teknokent Müdürü Dr. Osama A. Rayis’ı ziyaret eden Rektör Gökbel, teknokent ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Afrika Teknokenti ile Konya Teknokent arasında yürütülecek işbirliğine zemin hazırlayan anlaşmayı imzalayan Rektör Prof. Dr. Gökbel ve Dr. Rayis, anlaşmayla akademisyen, öğrenci değişimi ve ortak proje üretimi gerçekleştirilebileciğini vurguladı.

Heyetin son durağı ise Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin TİKA ve Sudan Hükümetinin destekleriyle kurduğu Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğitimciler Eğitim Merkezi oldu. Selçuk Üniversitesi heyeti burada Merkez Koordinatörü Öğr. Gör. İlkay Özeroğlu ile görüştü.