SÜ veterine hekimliği eğitiminin 172. yıldönümü kutlandı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye’de veteriner hekimliği eğitiminin 172’nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı” konulu panel gerçekleştirildi.
SÜ veterine hekimliği eğitiminin 172. yıldönümü kutlandı

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Uçar ve Prof. Dr. Uğur Uslu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“VETERİNER HEKİMLİĞİ ÇOK GELİŞTİ”
Panelin açılışında konuşan ve dünyada veteriner hekimliği eğitimin başlamasına ilişkin bilgi veren SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, “Bugün Türkiye’de veteriner hekimliği eğitiminin 172’nci yılını kutluyoruz. Dünyada 250 yıl önce 200 milyon sığırın sığır vebası hastalığından telef olmasını engellemek ve aynı zamanda savaşlarda kullanılan tek tırnaklı hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıkları belirlemek ve tedavi etmek amacıyla 1762 yılında Fransa’da başlayan eğitimler, bundan 80 yıl sonra da Türkiye’de başlamıştır. Bu sürece baktığımızda dünya genelinde özellikle gelişmiş ülkelerde veteriner hekimlerin hak ettiği yere oturduklarını, insan ve hayvan sağlığı noktasında çok önemli ilerlemeler gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Özellikle son yıllarda ülkemizde hayvan hastalıkları ve bu hastalıkların insan sağlığında yol açtığı etkilerin azaltılması ve kontrol altına alınması konusunda ciddi bir gelişme söz konusudur. Alanında uzman veteriner hekimler sayesinde tehlikelere açık bir coğrafyası olan ülkemizde hayvan hastalıklarının tespiti ve tedavisinde önemli gelişmeler kaydettik. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, alanında uzman hocaları, gelişmiş alt yapısı ve başarılı öğrencileriyle Türkiye’nin önde gelen veteriner fakültelerinden biri olmayı sürdürecektir. Her yıl düzenlediğimiz ve artık gelenek haline getirmek istediğimiz bu etkinlere katılımlarınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ‘Sütçü Sığır İşletmelerinde Sürü Sağlığı’ konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Dinç’in yaptığı panele Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Maden ve Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref İnal panelist olarak katıldı.

“BUZAĞILAR, SÜT İŞLETMELERİNİN GELECEĞİDİR”
Panelde ‘Sütçü Sığır İşletmelerinde Sığır Gözlemi’ adlı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Maden, “Sürü sağlığına dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenmek herkesin hakkı olduğu için sürü sağlığı konusunda hayvanların sağlığına dikkat edilmesinin yanı sıra çevreyi, tüketiciyi ve üreticiyi de gözeterek kimsenin sağlığına zarar vermeden bunu yapmalıyız. Üreticinin üretim aşamasındaki ilk adımı sağlıklı ürünü elde etmek olmalıdır. Sütçü sığır işletmelerinde denetim ve kontrollerin zamanında ve işinin uzmanları tarafından yapılması gerekir. Bunlar için hazırlanmış gözlem sistemleri vardır. Üretici en baştan hayvanın sağlığına dikkat ederse geri kalan aşamalar sağlıklı ilerleyecektir. Türkiye’de sığır yetiştiriciliğinde hedefimiz sağlıklı bir sürü ve sağlıklı bir buzağıdır. Çünkü buzağılar süt işletmelerinin geleceğidir. Bunun farkında olmalı, çalışmalarımızı bu gelecek için sürdürmeli ve denetimlerimizi ona göre gerçekleştirmeliyiz” dedi.
‘İthal Boğa Spermalarındaki Genetik Kirlilik’ konusunda sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Şeref İnal ise, Türkiye’de yurtdışından ithal edilen sığır spermlerinin yeterli derecede denetlenmesi gerektiğini aksi takdirde sığır yetiştiriciliğinin ileride ciddi sorunlarla karşılaşacağını söyledi.
Panelin ardından Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, öğretim üyelerine yıl içerisinde ortaya koydukları bilimsel çalışmalar nedeniyle plaket takdim etti.