'Suda boğulmalar araştırılsın'

'Suda boğulmalar araştırılsın'

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, çok tehlikeli olmasına rağmen, çocukken kendisinin de serinlemek için su kanallarına girdiğini belirterek, "Yılda yaklaşık 650 kişi suda boğularak hayatını kaybediyor. Ciddi can kaybı var, acilen önlem alınması lazım." dedi.

CHP Adana Milletvekili Aydın Uslupehlivan, ülkede yaşanan suda boğulmavakalarının araştırılması ve bu konudaki gerekli tedbirlerin alınması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sundu. 

CHP'li Uslupehlivan, önergeyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Adana başta olmak üzere, tarımsal sulamanın yapıldığı bölgelerde açık kanalların olduğunu ifade ederek, "Adana'da, kentin en kuzeyinde bulunan barajdaki suyu güneydeki ova kısmına götüren kanal, kenti boydan boya geçiyor. Böyle olunca sıcak havalarda bu kanala giren vatandaşlarımız boğuluyor. Çünkü su çok kuvvetli akıyor ve çok tehlikeli." diye konuştu.

Kanalların yan taraflarının bir süre sonra yosun tuttuğunu belirten Uslupehlivan, "İç kısımlar yosun tuttuğu ve kaygan olduğu için, kanaldan dışarıya bir kişinin çıkma ihtimali hiç yok. Buna rağmen insanlar o kanala giriyor." ifadesini kullandı.

CHP'li Uslupehlivan, Türkiye'de her yıl yaklaşık 650 kişinin suda boğularak hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu boğulmaların 50'sinin Adana'da gerçekleştiğini vurgulayan Uslupehlivan, Adana'da son bir haftada su kanalında 4 kişinin boğularak öldüğünü belirtti.

Su kanalları açık olduğu için, içine kazayla insanların ya da arabaların da düşebildiğine işaret eden Uslupehlivan, özellikle kent merkezlerindeki su kanallarının etrafının tel örgülerle çevrilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydın Uslupehlivan, Adana kent merkezindeki su kanallarının etrafının sadece yüzde 5'inin çevrili olduğunu söyleyerek, geri kalan kısımlarının da bir an önce tel örgü ya da benzeri bir koruma ile kapatılmasının önemine işaret etti. Uslupehlivan, su kanallarının etrafında yeteri kadar uyarı levhasının olmadığını, sadece bir kaç yerde "suya girmek tehlikeli ve yasaktır" levhalarının olduğunu söyledi.

"Gidip yerinde inceleme yapılsın"

Uslupehlivan, çok tehlikeli olmasına rağmen, çocukken kendisinin de serinlemek için su kanallarına girdiğini, çok iyi yüzme bildiği halde suda çok tehlike atlattığını kaydetti.

"Halkın serinlemesi için halka açık havuzlar yapılabilir mi?" sorusuna Uslupehlivan, şu yanıtı verdi:

"Belediyelerin bu konuda çabaları var, yüzme öğretmek için kurslar açıyorlar. Hatta Seyhan Belediyesi, havuz olmayan yerlere şişme havuzlar getirip yaz sezonunda çocuklara yüzme öğretiyor. Fakat bu da su kanallarındaki boğulmaları önleyemiyor. Önlem alınmıyor, ciddi can kaybı var, acilen önlem alınması lazım. Bu nedenle, Meclis'te bir araştırma komisyonu kurularak, bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını, gidip yerinde inceleme yapılmasını ve yaz aylarında artan su kanallarındaki boğulma vakalarının önlenmesini talep ediyorum."