'Sultan I. Murad'ın türbesi, benim dünyadaki cennetim'

'Sultan I. Murad'ın türbesi, benim dünyadaki cennetim'

Sultan I. Murad Hüdavendigar'ın Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan edebi istirahatgahında türbedarlık yapan Saniye Türbedar, Sultan'ın gelecek kuşaklara müthiş bir miras bıraktığını belirterek, "Burası benin dünyadaki küçük cennetim" dedi.

Sultan I. Murad Hüdavendigar'ın Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan edebi istirahatgahında türbedarlık yapan Saniye Türbedar, Sultan'ın gelecek kuşaklara müthiş bir miras bıraktığını belirterek, "Burası benin dünyadaki küçük cennetim" dedi.

Tarihe, Osmanlı devletine Avrupa'nın kapılarını açan ilk padişah olarak geçen Sultan I. Murad'ın iç organlarının gömülü olduğu türbesi, Priştine - Mitroviça yolunun 6'ncı kilometresinde bulunan Mazgit köyünde yer alıyor.

Türbenin yanı sıra kültür ve tanıtım evi, anıt mezar, çeşme, Sultan Abdulaziz’in kitabesi, Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa’nın mezarı ve 627 yaşındaki tut ağacının bulunduğu mekanda, 162 yıldır aynı aile türbedarlık yapıyor.

Sultan Abdulmecid'in beratıyla 1854 yılında türbedar olarak tayin edilen Hacı Ali Bey ailesinin 65 yaşındaki mensubu Saniye Türbedar, 42 yıldır bu görevi büyük bir özveriyle sürdürdüğünü söyledi.

Ailesinin Özbekistan'ın Buhara kentinden Sırbistan'a bağlı özerk bölge olan Sancak'ın Yeni Pazar kentine geldiklerini, buradan da daha sonra Pristine'ye yerleştiklerini söyleyen Türbedar, bir Osmanlı Sultanı'na türbedarlık yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

"Sultan’ın ruhu bize öncülük ediyor"

Kendisinden önce aynı aileden birçok kişinin Sultan I. Murad'a türbedarlık yaptığını kaydeden Saniye Türbedar, "Ben 42 yıldır bu ulvi görevi yerine getiriyorum. Benden önce kayınpederim, ondan önce onun babası bu görev yapmış. Bu aile 200 yıla yakın bir süredir Osmanlı sultanına türbedarlık yapıyor. Zaten soyadımız da yaptığımız işten geliyor" diye konuştu.

Bir Sırp tarafından şehit edilen I. Murad'ın iç organlarının, şehit edildiği bölgede inşa edilen türbenin yıllardır özenle korunduğunu, Türkiye'nin buraya büyük ilgi gösterdiğini anlatan Saniye Türbedar, şunları söyledi:

"Türkiye'den buraya çok sayıda misafir geliyor. Sultan Murad bize müthiş bir kültür bıraktı. Onu ruhu bize öncülük ediyor. Buradaki kalbi ve iç organlarına duyulan saygı nedeniyle her yıl binlerce Türkiyeli burayı ziyaret ediyor. Burada en büyük mutluluğu yaşıyoruz. İnşallah öbür dünyada Sultan Murad’a komşu olurum. Burası benim dünyadaki cennetim oldu."

"Dedenin torunları ziyaret ediyor"

Sultan Murad'a "dede" diye hitap eden Saniye Türbedar, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) her türlü onarım ve inşa faaliyetini yaptığını dile getirdi.

Türkiye’den her hangi bir talebi olup olmadığı yönündeki bir soruya Saniye Türbedar, şu cevabı verdi:

"Daha ne isteyeyim? Türkiye gereken her şeyi yapıyor. Ayrıca dedenin torunları bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmıyorlar. Türkiye’den gelen ziyaretçiler, bizim en büyük sevinç ve mutluluğumuz oluyor. Yıllardır buradaki temizlik ve bakımı özenle yapıyorum. Bir kere bile 'Ah. Yoruldum' demedim. Ailemden türbedarlık yapan onlarca kişi burada türbenin bahçesinde Sultan ile birlikte yatıyor. Bu benim için en büyük mutluluktur."