Süper Mario Yunus Altun!

Konyaspor’un 1 sezonda en çok gol atan yerli futbolcusu olan Yunus Altun, içini Sportmen’e döktü.
Süper Mario Yunus Altun!

1.Lig’de birçok takımın gol yükünü çeken Süper Mario, Elazığspor formasıyla 16 gol atmasına rağmen kısa boylu ve yabancı olmadığı için Süper Lig’de tercih edilmediğini vurguladı

Anadolu’da birçok takımda forma giydin. Gol krallıkları yaşadın. Her şehirde anıların birikti. Bunlardan birisi de Konya. Konyaspor’a geliş hikâyeniz nasıl?

Kayserispor’da oynarken Mustafa Çapanoğlu hocamdı, o aradı. ‘’Nejat Biyediç’in yardımcısı seni Konyaspor’a alacağız’’ dedi. Kulüpler anlaştı, o zamanlar bonservis vardı. Bonservisimi yatırdılar. Konyaspor’a Kayserispor’dan transfer oldum…

Transfer teklifi geldiğinde neler hissettiniz?

Konyaspor zaten büyük bir camia. O dönem şampiyonluk hedefi vardı, şampiyonluğa oynuyordu. Ben de seve seve geldim. Kadrosu da çok iyiydi. Ercüment vardı, Cenk Tekelioğlu vardı, Metin Karaca vardı, Dursun, Hayri vardı. Çok büyük paralar verilerek alınmıştı bu isimler. 2 oynadım Konyaspor’da. İlk sezonumda 16 gol atmıştım.

Neden çok fazla takımda oynadınız?

Adımız çıkmış gittiği takımı şampiyon yapan adam diye. Oynadığımız takımlar ya şampiyon oldu ya da final oynadı o yüzden. Adınız çıktığı zaman bir şekilde birileri devreye giriyor ve bir şekilde şampiyon yaptığım takımdan ayrıldım. Alt ligde şampiyonluğa oynayan takımlar hep beni almak istedi. Bir yandan iyi oldu. Çok dost edindik, çoğu takımda efsane olduk.

Şampiyon olduktan sonra kalabilirdiniz. Neden kalmadınız?

Takımlar Süper Lig’e yükseldiklerinde yabancı forvet alıyorlardı. Bursaspor benim yerime İtalya’dan adam getirdi, Rize’de de aynı şekilde. Süper Lig’de hep yabancı ve uzun boylu forvetler düşünüldüğü için beni düşünmediler. Yabancı futbolcular bizim ülkede seviliyor. Ben o tezi çürüttüm. Elazığ ile Süper Lig’de 16 gol attım. Demek ki Süper Lig’de de gol atabiliyormuşuz.

Her sene başka bir şehre gitmek sizi ve ailenizi zorlamadı mı?

Özellikle eşim çok zorluk çekti. Her yere beraber gidiyorduk. Her sene taşınmakta zorlanıyordu. Zamanla baktı yapacak bir şey yok alıştı. O da, geldi bizimle sağ olsun. Bu durumdan ben şikayetçi değilim. Oynadığım her ilde seviliyorum.

Her camia tarafından sevilmek mi? Birkaç camianın efsanesi olmak mı? Aidiyet hissettiğiniz bir camia var mı?

Ben bir takımda 5-10 yıl oynayamazdım. Ben değişikliği seven adamdım. Mesela Konyaspor’da ikinci senemde 28 golle gol kralı oldum. Seneye bu golleri atamazsam taraftar kızar bana, çöküşte yaşayabiliriz düşüncesiyle taş yerinde ağırdır diyerek tadında bırakalım istedik. Sonra Rizespor’a gittim orada da gol kralı oldum, şampiyon olduk. Oradan Süper Lig’de Elazığ ile 16 gol attım. Her gittiğim ilde sevildim, sayıldım, işimi yaptım.

20051210a00d035f.jpg

Futboldan çok para kazandınız mı?

Herkes gibi biz de bir şeyler yapmaya çalıştık çok şükür. Başarı olduğu zaman zaten para geliyor. 5 gol atan adamın alacağı para belli, 20 gol atan adamın alacağı para belli. Bu işi illa ‘’Çok para kazanacağım’’ diye yapmadım. Ben futbol aşığıyım, futbolu çok seviyorum. Hedeflerim vardı. Para kendiliğinden geldi.

Herkes gibi siz de Süper Lig’de büyük bir camiada oynamak istemişsinizdir.

Ben zaten Fenerbahçe alt yapısından yetiştim. 2 sene A takımda oynadım. Aykut hocayla çift forvet oynuyordum. Aykut Kocaman efsaneydi. Biz onları izleyerek büyüdük. Geçenlerde yanına gittim. ‘Hocam sen idmanda nereye vuruyorsan ben de aynı yere vuruyordum’ dedim, gülüştük.

dcczy1yxuaalltt.jpg

Aykut Kocaman’ın oynarken de hocalık vasfı vardı sanırım. Oynarken de sizi yönlendiriyor muydu?

Aykut hoca iyi bir antrenör. Oyunu okuyan, bilen bir hoca. Futbolculuğunun en son dönemine denk geldim ben. Orada ağabeylik yapıyordu bizlere. Tam hatırlamıyorum ama yedekti sanırım o dönemde. Benim için çok mutluluk vericiydi onunla beraber oynamak. Parreira beni çok seviyordu. Şampiyon olduktan sonra gitmeseydi ben Fenerbahçe’de kalırdım. O gidince yeni hoca beni Hatay’a kiraladı.

Süper Lig’de fazla oynayamamak içinizde bir ukde olarak kaldı mı?

Hayır hiç kalmadı. Süper Lig’de Elazığ’da 16 gol attım. Benim için ‘’alt lig topçusu’’ diyorlardı. Ben 16 gol attım, demek ki ‘’Burada da atılıyormuş’’ dedim. Bu işin 1. Ligi, 2. Ligi yok. Bursaspor küme düşmüştü oradan Bursa’ya gittim orada da şampiyon oldum.

draggwmw0aazpik.jpg

Konyaspor’da neden şampiyon olamadınız?

Ben 28 gol attım. Bu goller son haftalara kadar getirdi. 28 gol az değil, hepsi puan kazandırdı. Son Adana maçı var. Ben ve Serdar o maçta gol kaçırdık. Adana maçından önce Erzurum maçını yensek hiç Adana maçına kalmayacaktı iş. Adana’ya gittik dayak yedik, masörün yüzü kanadı. Bir sürü olaylar oldu. Maçtan önce kazanmıştı zaten Adana. Maçta 3 tane penaltı çalındı. Bizim de kaçırdığımız goller buna eklenince tam hatırlamıyorum ama 4-1 yenilmiştik sanırım. Sen içerde işi bitiremezsen dışarıda Adana seni döve döve yener. Sen Erzurum’u yenseydin, Adana’ya güle oynaya gidecektin.

Bu maçtan sonra kaçırdığınız gollerden dolayı ‘Yunus maçı sattı’ söylentileri çıkmıştı.

Onu diyen kimse çok ayıp etmiş. Benim yaşantımı herkes bilir. 28 gol atmışsın, şampiyon olmuşsun, Konyaspor seni göndermiş. 1 lira kazanacağına 2 lira kazanırsın. Neden böyle bir şey yapayım. Bir kere hocayı da, futbolcuyu da sevmesen sahaya çıktığında işini yapacaksın. Yapmazsan Allah sana hesabını sorar. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir şey yapmış olsam niye 28 gol attım o zaman ben? Adana Demirspor’da Pote takımı taşıdı ama penaltıyı atamadı. Ne oldu? Pote vatan haini mi? Ben o maç atamadım başkası çıksın atsın o zaman. 28 golle umut vermişim ama kaçırabiliyoruz biz de insanız.

yunus-altun-fenerbahce.jpg

Ayrılmanızda bunların etkisi var mıydı?

Hayır alakası yok. Çünkü ilk sene 16, ikinci sene de 28 gol atmışım şimdi atamazsam sıkıntı olur, yüzümüz  eskir. Helalleşelim, ayrılalım dedim. Yıllar sonra beni Ahde Vefa’ya çağırdılar. Eğer kötü ayrılsam çağırırlar mıydı?

Neler hissettiniz Ahde Vefa’ya çağırıldığınızda?

Çok mutlu oldum. Ben Rize’de, Elazığ’da, Bursa’da gol kralı oldum. Kayseri olsun, Hatay olsun hepsinde çok seviliyorum ama hiçbiri çağırmadı. Beni Mehmet Tankut ağabey çağırdı. Ben bunu gittim Rize’de de, Bursa’da da söyledim. ‘Bakın, örnek alın’ dedim. Bu para meselesi değil, onore etme meselesi. Ben ödül alınca anladım ki ben unutulmamışım, bizler unutulmamışız.

Futbolu bıraktıktan sonra neler yaptınız?

Futbolu bıraktıktan sonra 2-3 yıl dinlendim. UEFA B lisansını aldım. Şimdi UEFA A lisansını alacağım kısmetse hocalık için. Bu arada TRT’de spor yorumculuğu yaptım. Şimdi ara sıra Beinsports’ta da maç yorumculuğu yapıyorum. Fanatik Gazetesi’nde maç yazıları yazıyorum. Futbolun içerisinde kalmaya çalışıyorum.

Parasal olarak bir gelir getiriyor mu size? Hala futboldan kazandığınız paraları mı harcıyorsunuz?

Parasal bir karşılık yok. Yüzümüz eskimemiş oluyor. 17 takımda oynanmışsan bir şeyler kazanmışsındır. Çok mu az mı kazandığımı bilemem. Şu an 28 gol atan birisi 2 milyon Euro alıyordur. Ben hayatımda o kadar almadım. Ben Elazığ’da Süper Lig’de 16 gol attım, 200 bin liraya oynadım. Onu da alamadım. Aldığım en fazla 75 bin liradır. Çoğu kulüpte param kaldı.

Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Benim birinci hedefim sportif direktörlük. Hocalıkta ne kadar başarılı olursan ol 2-3 maç kötü gittiğinde herkes senin için bir şeyler söylüyor. Gönderiliyorsun. Sportif direktörlük daha iyi oluyor. En azından kulüpleri biliyorsun, transfer görüşmelerini sen yapmışsın, çevren geniş, basınla aran çok iyi. Şu an UEFA A lisansını bekliyorum. Bir bakarsın iyi bir hoca olurum. İşin açıkçası bir şekilde futbolun içerisinde olmak istiyorum. Öyle veya böyle olur onu bilemem.

Konyaspor’da sportif direktörlük yapmak ister misiniz?

Konyaspor’da her görevi yapmak isterim. Konyaspor büyük bir camia. Hocalık olsun sportif direktörlük olsun yapmak isterim. Yeri ve zamanı geldiğinde beni düşünürlerse seve seve yaparım. Ben hayatımda kimseden bir şey istemedim. Araya adam sokmadım, sokmam da. Bu durum Konyaspor için değil oynadığım tüm kulüpler için geçerli. Beni çağırılarsa, şartlar uyarsa elimden geleni yapmaya çalışırım.

Görev almak için lig gözetiyor musunuz? Her ligde bağınız var. Görev için takım veya lig fark eder mi?

Anlaşabileceğim, kafa yapımın uyabileceği bir yer olduktan sonra, hedef olduktan sonra fark etmez. Sonuçta Konyaspor 1. Lig’deydi, Süper Lig’e çıktı. Hatayspor 2. Lig’de yarın öbür gün Süper Lig’e çıkmayacağını nereden bilelim. Önemli olan düzgün bir iş yapmak. Arkadan kimse bir şey söylemesin. Ben zaten o dikkat ettiğim için şu ana kadar hep bekledim. Biri bir şey demesin diye ben ince eleyip sık dokuyorum. Olmazsa da nasip değilmiş der geçeriz.

Konyaspor’un son 2-3 yılı hakkında neler söylersiniz? Aykut hoca ve Aykut hocadan sonraki dönem için ne dersiniz?

Kimse kusura bakmasın Aykut Kocaman’dan sonra Mustafa Reşit Akçay gelince bu takıma dinamiti koydu. Ben bir hoca için bunları söylemem ama iki kupa kaldırmış bir takım bir anda düşme potasında. Bu takımın buralarda olmaması lazım. Bir hoca gelir ama bir takımdan 15 kişiyi değiştirmez. Bizim zamanımızda da hocalar geldi, gitti ama kimse 15 tane oyuncuyu değiştirmedi. 4-5 tane değiştirirsin veya senin sistemine uyan bir oyuncu vardır onu alırsın. Birlik beraberlik olursa Konyaspor dirilir. İçeride ne olup bittiğini bilmiyorum ancak dışarıdan izleyen biri ve Konyasporlu biri olarak Aykut Kocaman dönemindeki Konyaspor’u izlemek isterim.

Son olarak Konyaspor taraftarını özlediniz mi? Tekrar onların önüne çıkmak ister misiniz?

Eskişehir’de Türkiye Kupası’nın kaldırıldığı Başakşehir maçında ben oynamak isterdim. Çünkü kupa kaldırdı takım, seyirci sahaya indi. Çok güzel bir duyguydu, ben çok mutlu oldum.  Ben kalktım İzmir’den final için geldim. Konyaspor hakkediyor, gerçekten büyük bir camia. Bu kötü durumdan kurtulacağına inanıyorum.

KAYNAK: VELİ ÖZKAN / YENİ HABER