Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri devam ediyor

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi sözcülerinden Aridi, "Suriye sorununa çözüm adresinin Cenevre süreci olduğu konusunda Mistura ile hemfikir olduk." dedi.
Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri devam ediyor

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Yahya Aridi, Suriye sorununa siyasi çözümün Cenevre sürecinden geçtiğini belirtti.

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin son haftası, muhalifler, rejim heyetleri ve Birleşmiş Milletler (BM) arasındaki toplantılarla devam ediyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 28 Kasım'da başlayan dolaylı görüşmelerde, Nasır Hariri başkanlığındaki MYK heyeti BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile (TSİ) 18.00'de bir araya geldi.

MYK sözcülerinden Yahya Aridi, 2 saat süren görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son iki saattir BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının hayata geçirilmesini konuştuk." dedi.

"Suriye sorununa çözüm adresinin Cenevre süreci olduğu konusunda Mistura ile hemfikir olduk." ifadesini kullanan Aridi, diğer tüm inisiyatiflerin sadece Cenevre sürecini destekleyebileceğini belirterek, "Siyasi çözümün yeri Cenevre'dir." diye konuştu.

Aridi, Beşşar Esed rejiminin, görüşmelerin temel başlıklarından "geçiş yönetimi" konusunu masaya getirmemek için her türlü bahaneyi ürettiğini ifade ederek, "Bizim önceliğimiz halkımızın evlerine geri dönmeleri için Suriye'yi güvenli bir ülke yapmaktır." dedi.

BM Özel Temsilcisi Mistura'nın MYK heyetine 4 temel başlıktan "anayasa" konusuna yoğunlaşmaları için baskı yaptığı yönündeki haberlere ilişkin bir soru üzerine Aridi, Mistura'nın ana görevinin BM kararlarının hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

"2254 sayılı kararı Rusya da imzaladı

Aridi, Rusya'nın Cenevre dışında başka bir barış süreci başlatacağı yönündeki soru üzerine ise 2254 sayılı kararın Rusya tarafından da imzalandığını anımsattı.

Aridi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de sürecinin başarıya ulaşmasını istediğini ifade ederek "Cenevre sürecinin başarıya ulaşmasında istekli olduğunu biliyor ve bunu umuyoruz." ifadesine yer verdi.

Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ise BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile (TSİ) 12.20'de bir araya gelmiş, görüşmeden sonra açıklama yapılmamıştı.

Somut gelişme sağlanamadı

Görüşmelerin ilk iki haftasına, Esed rejimi heyetinin görüşmelere geç katılması ve sonrasında Cenevre'yi terk etmesi damga vurmuştu. Rejimin tavrı nedeniyle görüşmelerin ilk iki haftasında somut gelişme sağlanamadı.

14 Aralık Perşembe akşamı sona erecek Suriye görüşmeleri geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlığı içeriyor.