Suriye kültürünü Gaziantep'te yaşatıyor

Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle ülkesini terketmek zorunda kalan 71 yaşındaki emekli Arapça öğretmeni Vahap, Gaziantep'teki Suriyeliler için kültürel çalışmalar yapıyor.
Suriye kültürünü Gaziantep'te yaşatıyor

Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların ve bombardımanın yoğunlaşmasının ardından ülkesini terk etmek zorunda kalan 71 yaşındaki emekli Arapça öğretmeni Mahmud Vahap, ilerleyen yaşına aldırmadan Gaziantep'teki Suriyeliler için kültürel çalışmalar yapıyor.

Ülkesinde öğretmenlikten emekli olduktan sonra yayınevi kurarak Suriye edebiyatına yönelik çalışmalar yapan Vahap, şiddetlenen çatışmalar yüzünden yarıda bıraktığı kültürel etkinliklerine Gaziantep'te devam ediyor.

Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerin kültürlerini, edebiyatlarını unutmamalarını isteyen Vahap, burada da Suriye'yi tanıtan kitaplar, şiirler ve öyküler kaleme aldı. Eserlerini, düzenlediği söyleşiler, seminerler ve radyo programı aracılığıyla Suriyelilere ulaştıran Vahap, hemşehrilerinin Suriye kültürünü unutmadan geleceğe aktarabilmesini amaçlıyor.

''Arap radyosundan da yayınlayarak daha çok insana ulaşıyoruz''

Suriyelilerin edebiyatlarını, kültürlerini sürdürmeleri gerektiğini kaydeden Vahap, bu kapsamda Arap edebiyatının yansıtıldığı şiirler, romanlar ve Suriye'yi tanıtan kitaplar kaleme aldığını aktardı.

Kültürlerini aktarabilmek için yazdığı edebi metinlerin yanı sıra Suriyelilere yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Vahap, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te 400 bine yakın Suriyeli yaşıyor. Bu insanların Arap edebiyatına ihtiyaçları olduğunu fark ettim. Suriye'yi anlatan şiirler, romanlar, öyküler hazırlıyorum. Her cumartesi edebiyat seminerleri düzenliyoruz. Sanat ve edebiyat üzerine konuşuyoruz. Suriye'ye özgü hikayeleri romanları şiirleri anlatıyoruz. Bu konuştuklarımızı Arap radyosundan da yayınlayarak daha çok insana ulaşıyoruz."