Suriye'de DAEŞ bölgesinden kaçış sürüyor

Halep'in kuzeydoğusundaki DAEŞ kontrölündeki Bab ve Münbiç ilçeleri çevresinden muhaliflerin denetimindeki Azez'e bin 500 aile göç etti.
Suriye'de DAEŞ bölgesinden kaçış sürüyor

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin DAEŞ kontrolündeki Münbiç ve Bab ilçelerinden, muhaliflerin elindeki Azez'e dünden bu yana bin 500 ailenin göç ettiği bildirildi.

Azez'deki yerel medya aktivislerinden Nasır Ebu Mahmud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep ilinin kuzeydoğusunda bulunan ve terör örgütü DAEŞ kontrolündeki Münbiç ve Bab çevresinden 5 bine yakın kişinin Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki Azez ilçesine geldiğini söyledi.

Mahmud, bu ailelerin daha önce DAEŞ denetimindeki Rakka ve Deyr ez-Zur'dan yine örgüt kontrolündeki Münbiç ve Bab çevresine göç edenler olduğunu kaydetti.

Ailelerin Azez'e yaya olarak geldiğini ifade eden Mahmud, "Muhalifler DAEŞ bölgesinden yollara düşen aileleri askeri araçlarla Azez ilçesinde güvenli bölgelere taşıdı. Dün gün boyu muhalif bölgelere göç oldu. Yollar ailelerle doluydu." dedi.

Halep'in Münbiç ile Bab ilçeleri çevresindeki Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin DAEŞ'le çatışmaları nedeniyle bölge halkının yerinden olduğunun altını çizen Mahmud, ''DAEŞ bölgesinden gelen aileler, Azez'e oradan da ülkedeki diğer güvenli bölgelere gidiyor.'' ifadelerini kullandı.

SAK, PYD'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altında yer alıyor. ABD yönetimi Türkiye'ye, Fırat Nehri'nin batısındaki güçlerin büyük bölümünün Arap unsurlardan oluştuğu, PYD güçlerinin geri planda bulunduğu güvencesini vermişti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Münbiç operasyonu ve çatışmalar nedeniyle 216 bin kişinin yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yapmıştı.