Suriye'de Fırat'ın batısındaki PYD varlığı

ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'de Fırat nehrinin batısındaki Münbiç'i DAEŞ'ten almasının ardından batıya doğru ilerleyişini sürdürüyor.
Suriye'de Fırat'ın batısındaki PYD varlığı

ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Suriye'de Fırat nehrinin batısındaki Münbiç'i DAEŞ'ten almasının ardından batıya doğru ilerleyişini sürdürüyor.

SAK ve PYD unsurları, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle, Halep ilinde, Fırat nehrinin batısındaki operasyonlarda geçen cuma Münbiç'i terör örgütü DAEŞ'ten almıştı.

Sonraki hedefleri merak edilen SAK ve PYD, dünden bu yana Münbiç'in güneybatısındaki Bab ilçesine bağlı Kırat Sağir, Kırat Kebir, Şeyh Nesir ve El Yeni köylerindeki DAEŞ unsurlarını da bölgeden çıkardı.

suriyede-firatin-batisindaki-pyd-varligi.jpg

Operasyon öncesinde ABD güçleri DAEŞ mevzilerini vurdu.

AA muhabirine bilgi veren Ebu Reşit lakaplı bir SAK komutanı, koalisyon uçaklarının PYD'ye bölgede her zamanki gibi desteğini sürdürdüğünü, militanların bölgeden çıkacağı yönünde hiçbir işaret olmadığını kaydetti.

"Münbiç Halk Meclisi PYD tarafından kuruldu, mecliste temsili olarak Araplar ön planda olsa da arka planda PYD tarafından yönetilecek" ifadesini kullanan Ebu Reşit, örgütün Fırat'ın batısındaki Harus'ta askeri kampı bulunduğu anlattı. Ebu Reşit, örgütün köylerden getirdiği gençleri bu kampta eğitime aldığını, 3 ay süren eğitimleri ABD ile Alman askeri uzmanlar verdiğini söyledi.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili, Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin ilçelerinde hakimiyetini ilan eden PYD, Fırat nehrinin batısında Münbiç'in ardından Türkiye sınırındaki Cerablus'u da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki bölgeye kadar genişlemeyi hedefliyor. PYD kuşağı böylece Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi bağlarını büyük ölçüde koparmış olacak.

ABD de Suriye'nin Türkiye sınırında ve Fırat'ın batısında yer alan Azez-Cerablus hattının DAEŞ'ten arındırılması gerekçesiyle PYD militanlarına savaş uçaklarıyla destek sağlıyor.

Washington yönetimi, PYD'nin bazı yerel Arap unsurlarla Fırat nehrinin batısında operasyonlara katılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu. Örgütün Suriye'de uygulamaya koymak istediği planlar konusunda Washington'u uzun süredir uyaran Ankara, Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atan adımlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamıştı.

ABD, Fırat'ın batısındaki Münbiç ilçesinin DAEŞ'ten alınmasının ardından operasyonlara katılan PYD militanlarının burayı terk edeceğine dair Türkiye'ye güvence vermişti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway de geçen pazartesi konuyla ilgili sorulara, "Münbiç'teki operasyonların ABD ile Türkiye arasında verilen sözlerle uyumlu bir şekilde yürütüleceğini açıkça taahhüt ettik." yanıtını vermişti.