'Suriye'de kelimelere değil eylemlere bakacağız'

Beyaz Saray Sözcüsü Schultz, Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşmasına dair, “Kelimelere değil, tarafların sözlerini yerine getirmeye hazır olduğunu gösterecek eylemlere bakacağız” dedi.
'Suriye'de kelimelere değil eylemlere bakacağız'

Beyaz Saray, Suriye’de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması yönünde Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun Münih toplantısında aldığı kararın “önemli bir adım olduğunu ancak şimdi tarafların sözlerini tutacak eylemlerde bulunmaları gerektiğini” bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD başkanlık uçağı Air Force One’da verdiği brifingde, gazetecilerin Münih’te varılan anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye'de çatışmaların durdurulmasının önemli olduğunu ancak barış görüşmelerinde önlerinde yapmaları gereken çok fazla şeyin bulunduğunu belirten Schultz, “Bu önemli bir adımdı ancak iş daha bitmedi” ifadesini kullandı.

Schultz, ilerleyen günlerde tarafların anlaşma kapsamında atacakları adımları izleyeceklerine vurgu yaparak, “Gelecek günlerde kelimelere değil, tüm tarafların verdiği sözleri yerine getirmeye hazır olduğunu gösterecek eylemlere bakacağız” diye konuştu.

"Rusya Suriye’de yaşanan insanlık dramında pay sahibi"

Bir soru üzerine Rusya’nın müzakerelerde olumlu rol oynamasına rağmenSuriye’de yaşanan insanlık dramında pay sahibi olduğunun altını çizen Schultz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın Suriye’de sahada ve havadan yıkıcı bir rol oynadığını görüyoruz. Onların insani krizde payı olduğunu düşünüyoruz ve Rusya, DAEŞ militanlarının sayısının çok az olduğu ya da neredeyse hiç olmadığı alanlara saldırıyor. Onlar için DAEŞ’in peşinden gitme kılıfını kullanarak Suriye’de mezhepsel iç savaşa daha da müdahil olmalarını durdurma zamanı.”

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülke ve 4 uluslararası kuruluştan oluşan Uluslararası Suriye Destek Grubu, Münih kentinde yaptıkları toplantıda Suriye’de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması ve kuşatmaların sonlandırılması kararlarını içeren anlaşmaya varmıştı.