Suriye'de muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Suriye'de muhalifler, İdlib'i rejim güçlerinden arındırmak için bölgedeki operasyona ağırlık veriyor.
Suriye'de muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Suriye'de muhalifler, büyük kısmını kontrol ettikleri İdlib'i rejim güçlerinden arındırmak için bölgedeki operasyona ağırlık veriyor.

Muhalifler, büyük kısmını kontrol ettikleri İdlib'i rejim güçlerinden arındırmak ve "rejimin kalesi" olarak adlandırılan Lazkiye'ye doğrudan saldırabilmek için operasyonlarına ağırlık veriyor.

Muhalifler, rejimin Şam'ın kuzeybatısında Lübnan sınırı yakınındaki Zebadani ilçesine saldırmasına karşılık, rejimin elinde bulunan İdlib'te Fua ve Kafraya köylerine "cehennem" ve havan toplarıyla saldırmaya başlamıştı.

Bunun devamı olarak muhalifler, İdlib kırsalındaki ilerleyişlerini sürdürüyor.

Kontrollerindeki İdlib'in ve Hama'nın kırsalını birleştirerek, rejimin kalesi Lazkiye'ye doğrudan saldırabilmeyi amaçlayan muhalifler, stratejik Freyke köyünün denetimini ele geçirdi. 

Freyke köyü, muhaliflerin elindeki İdlib ile Hama ve Humus kırsalları ve Suriye'de Nusayri nüfusun yoğun şekilde yaşadığı Lazkiye'yi birbirine bağlayan noktada bulunuyor. 

"Amacımız İdlib, Hama ve Humus'u birleştirmek"

Fetih Ordusu'nun saha komutanlarından Ahmed Ulvan AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin İdlib'in güneybatısı, Hama'nın kuzeybatısı ile Lazkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan stratejik öneme sahip Freyke köyü ile Zeyzun elektrik santralinin kontrolünü rejimden aldığını söyledi. 

Ulvan, "4 yıl önce bu köyden göç ettik. Freyke köyü ile Zeyzun elektrik santralinin denetimini sağlayarak bölgemize tekrar geri döndük. Birliklerimiz ayrıca bölgedeki Tel Avar, Tel Hikme, Mişemki tepelerinin kontrolü ve Hama'nın kuzeybatısındaki Sehl Gaba bölgesine yakın Selet el Zehra köyünün sağladı" diye konuştu. 

Hedeflerinin "İdlib'ten Hama ve Humus'taki muhaliflere ulaşmak" olduğunu belirten Ulvan, İdlib'in batı kesiminin rejim güçlerinden tamamen temizlendiğini, Freyke köyü çevresinde rejime ait bir tankla çok sayıda askeri aracın da imha edildiği belirtti.

Operasyonu; muhalif çatı birliği Fetih Ordusuna bağlı birlikler, Ahraru'ş Şam, Feylek eş-Şam, Nusra Cephesi ile Cundu'l Aksa birlikleri ve ÖSO'ya bağlı Cebhet'ul Şam, Sukur el-Cebel ve Gab birlikleri gerçekleştiriyor.