'Suriye'deki hastanelerin büyük bölümü kullanılamaz halde'

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yer alan hastanelerin büyük bölümünün rejim ve Rusya'ya ait birliklerin hava saldırıları nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi.
'Suriye'deki hastanelerin büyük bölümü kullanılamaz halde'

Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Firas el-Cundi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin denetimi altındaki bölgelerde sağlık hizmetlerinde büyük sıkıntı yaşandığını belirtti.

"Rejim ve Rusya'ya ait birliklerin düzenlediği hava saldırıları nedeniyle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sağlık merkezlerinin yüzde 57'si kullanılamaz hale geldi." diyen Cundi, hasar gören hastanelerin yeniden imarı ve acil durumlarda gerekli temel tıbbi malzemenin temini konusunda bakanlık olarak omuzlarında çok ağır bir yük olduğunu söyledi.

Hastanelerdeki tıbbi kaynak, kadro ve uzman eksikliğine işaret eden Cundi, bu durum nedeniyle mevcut kadronun gece gündüz çalışmak zorunda kaldığını, kalp kateterizasyonu, kalp cerrahisi ve MR (manyetik rezonans görüntüleme) gibi bazı bölümlerin neredeyse hiç hizmet veremediğini aktardı.

Cundi, rejim güçleriyle Rus birliklerinin geçen aylarda düzenlediği saldırılar sırasında vurulan sağlık merkezlerinin başında İdlib'in kuzeyinde yer alan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Hastanesi, Halep'in banliyösündeki El-Atarab, kent merkezindeki El-Beyan, El-Hikmet, Zehra Hanım ile Hama'daki El-Letamine'nin yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bombalı saldırılar, ölüm ve yıkımla sınırlı kalmıyor aynı zamanda hedef alınan bölgelere ilk yardım ekiplerinin ulaşmasını da engelliyor. Yaralılar, vaktinde müdahale edilemediği için hayatlarını kaybediyor."

Cundi, sağlık alanında en fazla sıkıntının Halep'te yaşandığını söyledi.

Geçici Suriye Hükümeti Sağlık Bakanı Cundi, Türkiye'nin sağlık hizmetleri ve ilaç yardımlarına ilişkin ise, "Türkiye, Suriye halkının nefes almasını sağlayan ciğerleridir." diye konuştu.