Suriyeli ailenin yaşam savaşı

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine yerleşen Suriyeli Lahmuni ailesi, zihinsel engelli çocuklarıyla yaşam mücadelesi veriyor.
Suriyeli ailenin yaşam savaşı

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine yerleşen Suriyeli Lahmuni ailesi, zihinsel engelli çocuklarıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye'nin Halep kentinden yaklaşık 2 yıl önce kaçıp Birecik'e gelen Muhammed Lahmuni (56), eşi Diye Basmaci ile zihinsel engelli çocukları Mehmi (26) ve Rese (24) Karşıkkaya Mahallesi'nde hayırseverler tarafından verilen tek odalı eve yerleşti.Geçimlerini hayırseverlerin yardımıyla zor şartlar altında sürdüren aile, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Baba Muhammed Lahmuni, AA muhabirine yaptığı açıklamada akraba evliği nedeniyle 2 çocuğunun engeli doğduğunu ve tüm ihtiyaçlarını eşiyle kendisinin karşılamaya çalıştığını belirtti.

Briket imalatı yapan bir iş yerinde günlük 20 lira karşılığında çalıştığını, ayrıca inşaatlara gittiğini anlatan Luhmani, kazandığı paranın kendilerine yetmediğini ifade etti.

Çevredekilerin yardımıyla yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiren baba Lahmuni, "Savaş sonucu terk ettiğim ülkemizde maddi durumum daha iyiydi. Burada ise günün belli saatlerinde briket imalatında daha sonra inşaatlarda çalışarak evin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum. Hayırsever bir vatandaş burayı ücretsiz verdi. Mutfak ve lavabo hepsi aynı yerde. Çocuklarım zihinsel engelli. Kazandığımız para bezlerine bile yetmiyor. Çocuklarımın tedavisi için yetkililerden yardım bekliyoruz." diye konuştu.

"Çocuklarımın yaşı büyük ama beyin olarak çok küçük"

Anne Diye Basmaci da çocuklarına bakarken çok büyük zorluklar yaşadığını söyledi.

Çocuklarının daha iyi şartlarda yaşamasını istediğini anlatan Basmaci, "İsyan etmiyorum, Allah bana bu imtihanı verdi. Çocuklarımın iyi olmasından başka hayatta ne mutlu edebilir ki beni. Allah kimsenin başına vermesin. Peygamberler de imtihan oldu biz ne yapabiliriz ki? Yemeklerini, temizliklerini yapıyorum. Çocuklarımın yaşı büyük ama onlar beyin olarak çok küçük. Onların daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için dua ediyorum. Türkiye bizi kabul misafir olarak kabul etti çok şükür." dedi.