Suriyeli çocuklar Türkiye'ye minnettar

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçan Suriyeli ailelerin çocukları, kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnet duyuyor.
Suriyeli çocuklar Türkiye'ye minnettar

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçan Suriyeli ailelerin çocukları, kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnet duyuyor. 

Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Aynel Arap bölgesi arasında, IŞİD ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında çıkan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, zorlu bir sürecin ardından Şanlıurfa'ya geldi.

Misafirlerin bazısı akrabalarının yanına, kimileri de okullara yerleştirildi.

Kendilerine uzatılan yardım elini sayesinde yüzleri biraz olsun gülen çocukların yaşadıkları ise savaşın acımasızlığını gözler önüne seriyor. Savaşın masum çocukları, ülkelerinden ayrılmanın üzüntüsünü yüreklerinde hissediyor. Günlerce aç, susuz yalın ayak yolculuk yapan küçük bedenler, tel örgülerin diğer tarafında kavuştukları özgürlüğün kıymetini bilip Türk halkına teşekkür ediyor. 

Tehlikeli ve yorucu bir sürecin ardından Türk sınırına ulaşan, en çok da açlık ve susuzluktan etkilendikleri görülen çocukları yaşadıkları dramını AA muhabirine anlattı.

Annesi ve 9 kardeşiyle Suruç ilçesine gelen 12 yaşındaki Rojin Hattat, Sebbar köyünde saldırıların artması üzerine evlerini terk ettiklerini söyledi. 

Köyde kimsenin kalmadığını dile getiren Hattat, "Yaşamak için kaçmak zorundaydık, mermiler başımızın üzerinden geçiyordu. Babam geride kaldı ve kendisine ulaşamıyoruz" dedi.

Hedla Sellum da sınırda geçişe izin verilmesiyle tarifsiz bir mutluluk yaşadıklarını söyledi. 

"Dünyaya yeniden gelmiş" gibi sevinçli olduğunu belirten Sellum, şöyle konuştu:

"Terör örgütü IŞİD kadın, çocuk yaşlı demeden herkesi katlediyor. İnsanın toprağını terk etmesi çok zor. Hayatta kalmak için kaçmak zorundaydık. Yolda sıcak havadan çok etkilendik. Kimi zaman öleceğimizi düşündüm ancak Türk askeri bize su yardımında bulundu. Yardımlarını esirgemeyen Türk halkına teşekkür ediyoruz."

Lise öğrencisi Mersa Kano ise eğitimine ara verdiği için çok üzüldüğünü dile getirdi. 

Yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Kano, "Bundan sonra bizin neyi beklediğini bilmiyorum ama hayatta olduğumuz için sevinçliyim" ifadelerini kullandı.