Suriyeli Halil bebek kök hücre nakliyle hayata tutundu

Suriye'de doğduktan bir ay sonra dünyada sadece 50 vakada tanımlanan hastalığa yakalanan 1,5 yaşındaki Halil bebek, Türkiye'de, yurt dışından getirilen kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu.
Suriyeli Halil bebek kök hücre nakliyle hayata tutundu

Suriye'deki iç savaş sırasında doğduktan kısa süre sonra, dünyada 50 vakada tanımlanan hastalığa yakalanan 1,5 yaşındaki Halil bebek, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya'da özel bir hastanenin ortaklığında yapılan kök hücre nakliyle hayata tutundu.

Suriye'de savaşın ortasında dünyaya gelen Muhammet ve Ayşe El Hacci çiftinin oğlu Halil, 1 aylıkken kanlı ishal, kusma ve kilo kaybı şikayetleriyle hastaneye götürüldü. Çocuklarının hastalığına teşhis konulamayan El Hacci çifti, bir süre sonra iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmaya karar verdi.

Konya'ya yerleşen aile, şikayetleri artan bebeklerini tedavi için KonyaEğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümüne götürdü. Burada muayenesi yapılan ve endoskopik incelemesinde kalın bağırsakta yaygın kanamalı ülserler görülen Halil bebeğe, dünyada sadece 50 vakada tanımlanan IL-10 Reseptör Gen Mutasyonu tanısı konuldu.

Kök hücre nakli gerçekleştirilmesine karar verilen Halil bebek için anne ve babanın doku grubu uyumsuz çıkınca yurt dışı kök hücre bankasından uyumlu kök hücre bulundu. Halil bebek, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya'da özel bir hastanenin ortaklığında yapılan kök hücre nakliyle hayata yeniden "merhaba" dedi.

- "Ölümcül sonuçları olan bir hastalığı yenmeyi başardı"

Muayeneyi gerçekleştiren Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümünden Uz. Dr. Ersin Sayan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kanlı ishal, kusma ve kilo kaybı şikayeti ile kendilerine gelen bebekte genetik incelemeler sonucu şu ana kadar dünyada sadece 50 hastada tanımlanmış olan IL-10 Reseptör Gen Mutasyonu saptadıklarını söyledi.

Ölümcül bir hastalık olan ve bilinen tek tedavi yönteminin kök hücre nakli olan hastalığın tedavisi için zaman geçirilmeden bebeğe uyumlu kan doku gruplarını aramaya başladıklarını anlatan Sayan, "Anne ve babanın doku grubu uyumsuz çıkınca, yurt dışı kök hücre bankasından uyumlu kök hücre bulundu ve bebeğe kök hücre nakli uygulandı. Halil bebeğin sağlık durumu şu an için çok iyi. Ölümcül sonuçları olan bir hastalığı yenmeyi başardı." diye konuştu. 

Hastanenin yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Koç ise yaşanan bu olay ile Türkiye'nin büyüklüğünün bir kez daha kanıtlandığını ifade etti.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin Suriyeli sığınmacıları topraklarına dahi kabul etmediğini dile getiren Koç, şöyle devam etti:

"Türkiye, insan hayatı söz konusu olduğunda en zor ve pahalı tedavileri tereddüt etmeden yapabiliyor. Bu devletimizin ne denli vefakar olduğunu ve mazlumlara yardım için elinden geleni yaptığının göstergesidir. Erken dönemde müdahale edemeseydik belki de Halil bebek şu an aramızda olamayacaktı. Devletimizin büyüklüğü ve Sağlık Bakanlığımızın fedakarlığı sayesinde Halil bebek, yapılan kök hücre nakliyle ölümcül bir hastalığın pençesinden kurtuldu."

Anne ve baba El Hacci de çocuklarının sağlığına kavuşmasından dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek, kendilerine kucak açtığı için Türkiye'ye teşekkür etti.