Suriyeli kardeşlerin gururlandıran başarısı

Ülkelerindeki savaştan kaçarak 3 yıl önce Konya'ya yerleşen Suriyeli Katoua ailesinin kızları Rahaf ve Rama'nın okullarında elde ettiği başarı ve okuma azmi dikkati çekiyor.
Suriyeli kardeşlerin gururlandıran başarısı

Suriye'deki savaştan kaçarak 3 yıl önce ailesiyle Konya'ya yerleşen Katoua kardeşler, eğitim hayatındaki başarıları ile göz dolduruyor.

Ülkelerinde savaşın başlamasıyla zor günler geçiren Katoua ailesi, rejim güçlerince hapse atılan baba Samer'in hep eve döneceği günü bekledi. Babalarının hapiste bulunduğu süre zarfında gördüğü işkenceler nedeniyle tedavi için Türkiye'ye gönderildiği bilgisine ulaşan Rahaf ve Rama Katoua kardeşler, anneleri ile Türkiye'ye gitmeye karar verdi.

Aile, 3 yıl önce Konya'da buluşup, burada kendilerine yeni bir hayat kurdu. Çok zaman kaybetmeden Rahaf, Konya'nın Karatay ilçesindeki Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, Rama ise Karatay Belediyesi İmam Hatip Ortaokulu'nda eğitime başladı.

Suriye'de de dersleri çok iyi olan kardeşler, Türkiye'deki okullarında da en başarılı öğrenciler arasında yer aldı. Lise son sınıfa geçen Rahaf karnesini okul birinciliği derecesiyle alırken, 9. sınıfa geçen kardeşi Rama ise takdir ve iftihar belgeleri aldı.

suriyeli-kardeslerin-gururlandiran-basarisi.jpg

"Suriye'de gönüllü doktorluk yapmak istiyorum"

AA muhabirine açıklama yapan 16 yaşındaki Rahaf Katoua, Türkiye'ye geldiklerinde ilk yaptığı şeyin Türkçe sözlük almak olduğunu söyledi.

Dersleri daha iyi anlayabilmek için bir an önce Türkçe öğrenmek istediklerini belirten Katoua, kardeşi ile sözlükten kelime yarışı yaparak Türkçeyi öğrenmeye çalıştıklarını ifade etti.

Kısa süre sonra kendisinin Türkçeyi çok rahat konuşur hale geldiğini anlatan Katoua, şöyle devam etti:

"Kardeşimle zamanla derslerimizde başarılı olmaya başladık. Her dönem takdir aldık. İki yıldır da okul birincisiyim. Dersleri birlikte çalışıyoruz, sınavlara gitmeden önce de birlikte tekrar yapıyoruz. Hayalim İstanbul Üniversitesi veya Hacettepe Üniversitesinde Tıp Fakültesi okumak çünkü Suriye'de insanlar zor durumda. Orada gönüllü olarak doktorluk yapıp, insanları iyileştirmek istiyorum. Türkiye'ye de hizmet etmek istiyorum. Maddi durumu kötü olduğu için hastaneye gidemeyenleri ücretsiz tedavi etmek istiyorum."