Suriyeli meselesi sil baştan

Suriyeli mültecilerin kayıt altına alınırken yaşanılan nüfus ile ilgili sorunlarını çözmek için Birleşmiş Milletler ve Göç İdaresi ortaklığıyla yeniden kayıt işlemi altıncı kez sil baştan yeniden başlatıldı.
Suriyeli meselesi sil baştan

Kayıt işlemlerinin yeniden başlaması devleti maddi anlamda sıkıntıya sokarken mesai anlamında da ciddi kayıplara yol açıyor. Çevre halkına ve esnaflara yaşatılan sıkıntılar ise cabası… Tüm bu nedenlerle yeniden başlatılan kayıt işlemlerine herkes tepkili…

Yaklaşık 5 yıldır ülkemizde bulunan Suriyeli mültecilerin kayıt altına alınabilmesi ile ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. Daha önce 5 kez değiştirilen sistemin anıt bölgesinde bulunan MEVKA ve KOP binasında yeniden başlatılması toplumun her kesimini isyan ettirdi.  Bu değişikliklerin hem kâğıt, hem zaman hem de personel anlamında ülkeye büyük zararları oluyor. Daha önce kayıt için harcanan paralar buhar olmuş oldu. Altıncı kez kayıt sisteminin yenilenmesi ile de yeni ve gereksiz masraflar da ortaya çıkmış oldu. Kayıtların yapıldığı KOP ve MEVKA binası çevresindeki esnaf şehir merkezinde oluşan insan kalabalığından rahatsız. Bölge esnafı Suriyelilerin kayıt altına alınmasının doğru olduğunu ancak bu işlemin çarşının göbeğinde yapılmasının, kış gününde çoluk çocuk uzun insan kuyruklarının oluşmasının hem işlerini olumsuz etkilediğini hem de kötü bir görüntü oluşturduğunu söylüyorlar.

100 BİNE YAKIN YENİ KİMLİK VERİLECEK

Suriyelilerin Türkiye’ye girişinde çok büyük bir yoğunluk söz konusuydu.  Dolayısıyla da bu yoğunlukta çoğu insanın sağlıklı bir biçimde kaydı alınamadı.  Şu anda kayıtlı 2 milyon 870 bin kişinin üzerinde bir Suriyeli mülteci kitlesi ülkemize giriş yapmış durumda bulunuyor. Suriye’de iç savaşın başlamasının ve bu insanların ülkemize iltica etmelerinin üzerinden 5 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen halen kayıt anlamında problemler yaşanıyor. Yeni başlatılan çalışma ile her şey sil baştan tekrar yapılacak ve Konya’da 90 binin üzerinde Suriyeli mülteciye yeniden kimlik verilecek. Yeni kayıt istemi ile ilgili olarak ilk randevular verildi ve başvurular alınmaya başlandı ancak mülakatlar henüz başlamadı. Mülakatlar başladığında ise daha farklı bir yoğunluğun yaşanması ve Mart- Nisan aylarına kadar bu yoğunluğun devam etmesi bekleniyor. Göç olağanüstü bir durum olduğundan, böyle durumlar için kurulmuş kurumların da sağlıklı çalışmaları gerekiyor. AFAD ve Göç İdaresi gibi kurumlar sistematik ve verimli çalışmaları halinde göçün sağlıklı bir biçimde yönlendirilmesi mümkün olabiliyor.

KAYIT SİSTEMİNDEKİ YANLIŞLIKLAR MAĞDUR EDİYOR

Bundan önce Suriyeli mültecilere verilen kimliklerde büyük hatalar ve yanlışlıklar yapılmış. Bu nedenle de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve diğer kurum ve kuruluşların yardımlarından yararlanamayan birçok Suriyeli var. Yeni nüfus cüzdanlarına şimdilerde anne adı yazılmaya başlandı. Önceki nüfus cüzdanlarında anne adı da yazılmıyordu. 5 çocuğu olan bir annenin çocuklardan birinin kimliğine anne adı farklı diğerinde farklı isimlerle yazılabiliyor. Dolayısıyla da iki kardeşin anne adları farklı yazılmış oluyor. Bu çocuklarda bu sebeple resmi kurumlarda bir takım sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Konya’nın ilçelerinde yaşayan Suriyeli mülteciler 4-5 kez Konya’ya geliyor fakat sonuç alamadan geri dönüyorlar.  Ön kayıt formu alanların kimliklerine ulaşması 8-9 ay gibi bir zaman alıyor. Bu süre zarfında bu insanlar hiçbir hizmetten yararlanamıyorlar.  Karapınar’da Suriyeli bir kadın kimliği olmadığı için tedavi olmadığını, kimlik almak için 4-5 sefer Konya’ya geldiğini ancak kimliğini alamadığını ifade ediyor. Resmi kurumlarda karşılaştıkları sıkıntıları ise dile getirmekten çekiniyorlar. Zaten bu ülke bize kucak açmış bir de şikâyet mi edelim diyorlar. Kayıt sistemin tam ve doğru yapılamaması olası terör saldırılarına da davetiye çıkarıyor. Sağlıklı bir kayıt sistemiyle olası terör saldırılarının da önüne geçilebilir.

KAYDI OLMAYAN ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR

Konya’da okul çağında 50 bin Suriyeli çocuk var ancak sadece kaydı olan 8 bini eğitimlerine devam edebiliyor. Bu çocukların okullu olamamasındaki ana sebep de kayıt sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Geriye kalan 42 bin okul çağındaki çocuk kayıt sistemindeki sıkıntılar nedeniyle eğitim alamıyor. Sosyal Yardımlaşma sadece Konya’daki Suriyelilerin kayıtlı olan yüzde 17’sine kömür yardımı verebiliyor. Tüm sorunlar kayıttaki problemlerden kaynaklanıyor. Daha önce gündeme gelen ülkemizdeki yabancı uyruklu insanların vatandaşlığa geçirilmesi de kimlik problemi nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Kimliği olanlar da istenen evraklar nedeniyle 1000 lira gibi bir masraf ile karşı karşıya kalıyorlar. Birçok zorluğa göğüs gererek nüfus kaydını yaptıran Suriyeliler, vatandaşlığa geçebilmek için bu meblağı nereden bulabileceğini kara kara düşünüyor.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ