Suriyeli sığınmacı Makedonya'da yeni bir hayat kurdu

Suriye'nin Hama şehrinden kaçarak Makedonya'ya gelen 16 yaşındaki Bakr Kalfa, ailesinden ve vatanından uzaktaki bu Balkan ülkesinde yeni bir hayat kurdu.
Suriyeli sığınmacı Makedonya'da yeni bir hayat kurdu

Suriye'nin Hama şehrinden kaçarak Makedonya'ya gelen 16 yaşındaki Bakr Kalfa, ailesinden ve vatanından uzaktaki bu Balkan ülkesinde yeni bir hayat kurdu.

Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen etkinliğe katılan Kalfa, hayat hikayesini ve umuda yolculukta karşılaştığı zorlukları AA muhabirine anlattı.

Ülkesinde savaş başlamadan önce okula gittiğini, ailesi ile mutlu bir hayat sürdüğünü söyleyen Kalfa, her şeyin normal olduğu o dönemde ülkesini terk etmek için bir sebebi bulunmadığını vurguladı.

Savaşın başlamasının ardından Suriye'deki durumun çok değiştiğini aktaran Kalfa, yaşanan büyük değişimlerin hayatını zorlaştırdığını ve nihayetinde ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Kalfa, ağır savaş koşulları nedeniyle babasının, kendisinden ve kardeşinden Suriye'yi terk etmelerini ve Avrupa'ya gitmelerini istediğini anlatarak, "Babam bu kararı aldığında camideydik. Bombalar düşüyordu. Eve döndüğümüzde babam, ağabeyimin yaşadığı Almanya'ya gitmemize karar verdiğini söyledi." diye konuştu.

Suriye'den önce Türkiye'ye, daha sonra deniz yoluyla Yunanistan'a geçtiğini aktaran Kalfa, deniz yolculuğu sırasında hayatlarını kaybetme riski ile burun buruna geldiklerini söyledi.

Kardeşinden ayrıldı

Kalfa, "Slovenya'ya vardığımda beni önce Hırvatistan'a, ardından Sırbistan'a geri gönderdiler. Sırbistan'da polis kardeşimi tutukladı. Beni de bir gün gözaltında tuttuktan sonra Makedonya'ya dönmem şartıyla serbest bıraktılar. Kardeşimi Macaristan'a götürdüler. Kardeşim daha sonra oradan Almanya'ya geçmiş. Bana, ne olduğunu bilmediğim bir belgeye imza attırdılar. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri, sınırı geçmemi imkansız kılan bir belgeye imza attığımı söyledi." ifadelerini kullandı.