Suriyeli sığınmacı 'Osmanlı geleneğini' yaşatıyor

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiği Manisa'da ayakkabıcılık yapan Suriyeli Muhammed Ali, ramazanda geleneksel kıyafetlerle sokak sokak dolaşıp Osmanlı şerbeti satıyor.
Suriyeli sığınmacı 'Osmanlı geleneğini' yaşatıyor

Suriye'deki iç savaştan kaçıp Manisa'ya gelen Türkmen asıllı Ahmet Muhammet Ali, geleneksel kıyafetlerle şerbet satarak Osmanlı geleneğini yaşatıyor.

Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayırbucak bölgesinde ayakkabıcılıkla geçimini sağladığını ancak savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkmen köylerinin terör örgütü DAEŞ tarafından sarılması sonrası canlarını kurtarmak için Türkiye'ye kaçtıklarını anlatan Ali, Gaziantep'te bir süre kaldıktan sonra iş bulma ümidiyle Manisa'ya geldiğini bildirdi.

Ali, bir ayakkabıcının yanında iş bulduktan sonra eşi ile 2 çocuğunu yanına aldığını dile getirdi. 4 ay önce "Melek" adını verdiği kızının dünyaya geldiğini belirten Ali, kazandığı para yetmediği için alternatif iş arayışına girdiğini kaydetti.

"Osmanlı torunuyum"

Kentte ramazanda yeteri kadar Osmanlı şerbeti satışı yapılmadığını fark ettiğini söyleyen Ali, kendisini "Osmanlı torunu" olarak tanımladığını, şerbet kültürünün yaygınlaşması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Dedelerinin Çanakkale Savaşları'na katıldığını ifade eden Ali, şöyle konuştu:

"Osmanlı aşığıyım. Hurma şerbetini geleneksel Osmanlı kıyafetiyle satmak istedim. Kıyafeti Manisa ve İzmir'de aradım ancak bulamadım, almak için Gaziantep'e gittim. Her gün şerbeti bakır güğüme dolduruyorum, iftarı açtıktan sonra kıyafetlerimi de giyip sokaklara çıkıyorum. Hem geleneği yaşatıyor hem de para kazanıyorum."