Suriyeli sığınmacının Erbil'deki başarı öyküsü

İç savaş nedeniyle Suriye'den ayrılıp, Erbil kentine gelen sığınmacı Fetah, dede mesleği künefeciliği memleketinden uzakta başarıyla sürdürüyor.
Suriyeli sığınmacının Erbil'deki başarı öyküsü

Suriye'nin meşhur tatlıcılarından biri olarak bilinen Gassam Abid el-Fetah, savaş nedeniyle memleketinden ayrılıp geldiği Erbil'de dede mesleğini aynı başarıyla sürdürerek yeni bir hayat kurdu.

Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaştan dolayı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) çeşitli kentlerde yaklaşık 250 bin Suriyeli sığınmacı ikamet ediyor. Bu sığınmacıların çoğu, hükümet ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen çadır kamplarda hayat mücadelesi verirken bazıları ise kentlerde yaşıyor.

Suriyeli Fetah da kolundaki "altın bilezik" ile Erbil'de hayatını kazanmaya çalışıyor. Suriye'nin başkenti Şam'da uzun yıllar künefecilik yapan Fetah, savaş nedeniyle ülkesini terk ederken dede mesleğinden vazgeçmedi ve kısa sürede Erbil'de de bilinen bir tatlıcı haline geldi.

Erbil kalesinin hemen yanında yer alan tarihi "Kayser Çarşısı" içerisinde önce küçük bir tezgah üzerinde künefe sattığını belirten Fetah, bir sığınmacı olarak başarı öyküsünü AA muhabirine anlattı.

Şam'da 4 künefe dükkanı sahibi olduklarını ifade eden Fetah, dededen kalma mesleği hakkında şunları söyledi:

"Dedem Şam'da ilk künefe dükkanı açanlardan biri. Dükkanını 1903 yılında Şam'ın meşhur meydanında açmış. Daha sonra babam bu mesleği alıp bize kadar getirdi. Diğer iki kardeşimle ülkemizde bu işle uğraşıyorduk. Tezgahlarımızın üzerinde künefenin yanında 27 çeşit tatlı mevcuttu. Suriye'de 'Şam Tatlıcısı' olarak dört şubemiz vardı. İşlerimiz gayet iyiydi. Ancak ülkede patlak veren iç savaşın devam etmesinden dolayı biz de herkes gibi kaçış yollarını aradık."

Öncelikli tercihinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu söyleyen Fetah, "Her iki ülkeye de gittim ancak orada sıfırdan başlayıp tutunmamızın zor olacağını anladım. Arkamda kaçmayı bekleyen büyük bir ailem vardı. Bu yüzden iyi bir seçim yapmam gerekiyordu. Erbil'de tanıdık bir iki arkadaşla konuştum. Buraya gelip durumu görmemi istediler. Şam'dan direkt olarak Erbil'e 2013 yılında geldim." diye konuştu.

Üç yılda ikinci dükkanı açtı

Kendi elleriyle yaptığı künefenin sevilip sevilmediğini test etmek için önce küçük bir tezgah üzerinde künefe satmaya başladığını aktaran Fetah, kısa sürede halkın yoğun ilgisiyle karşılaştığını belirtti.

Müşterilerin memnuniyetinin kendisini mutlu ettiğini ve Şam'daki ailesini de yanına çağırdığını ifade eden Fetah, şöyle devam etti:

"Savaşın verdiği büyük acılara rağmen hayata tekrar tutunmamız gerekiyordu. Hemen Şam'daki bazı dükkanlarımızı satıp elden çıkardık. Erbil'de bir dükkan satın alacak param oldu. İlk dükkanımı 2013 yılının sonunda satın aldım. Allah'a şükürler olsun, herhangi bir sorun yaşamadan işlerim yolunda gitti. Birçok insan düğün ve diğer özel günler için künefe siparişi vermeye başladı. Gelen siparişleri yetiştiremediğimden ikinci şubeyi de Erbil'de açtım. Şu anda iki kardeşim ve ailem yanımda. Diğer Suriyeli kardeşlerimin durumunu görünce, halime şükrediyorum."