Suriyeli yönetmen Hamira: 'Batı isteseydi rejim düşerdi'

Suriyeli yönetmen Hamira, ülkesindeki iç savaş ve muhalifler arasındaki anlaşmazlık ile parçalanmanın Batı tarafından kullanılmasına dair "Batı isteseydi Suriye rejimi devrimin ilk aylarında düşerdi" dedi.
Suriyeli yönetmen Hamira: 'Batı isteseydi rejim düşerdi'

Suriyeli yönetmen ve yazar Fuad Hamira, ülkesindeki Nusayrilere Beşşar Esed rejiminden uzaklaşma çağrısında bulunarak devrimin, vatandaşların haklarını iade etmeyi amaçladığını, Nusayri karşıtı olmadığını bilakis onlara hizmeti hedeflediğini belirtti.

Merkezi İstanbul'da bulunan ve çoğunluğu Nusayrilerden oluşan Suriye'nin Yarını Grubu Başkanı Hamira, ülkesinde beş yıldır devam eden iç savaş ve Nusayrilerin durumuna dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Suriye'deki Nusayrilerin, "rejimi destekledikleri için özür dilemek ve devrimin safında yer almak" için hala fırsatları olduğunu ifade eden Hamira, "Nusayrileri, Esed rejiminden uzaklaşma, rejime ait silahları bırakma, muhalif kardeşlerimize teslim olma ve özürlerini beyan etmeleri için teşvik etmeye çalışıyoruz. Maç devam ediyor, hala penaltı atışları var. Nusayriler bu sürede gol atabilir." dedi.

Hamira, Sünniler ile Nusayriler arasında sorun olmadığını, rejimin toplum bileşenleri arasında ayrılık çıkarmaya çalıştığını belirterek, "Doğum yerim olan Şam'da 50 yıl yaşadım. Mezhep kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşmadım, çocuklarım da Şam'da kalıyor ve onlar da bir sorunla karşılaşmadı." diye konuştu.

"Nusayrilerin, devrimin karşısında değil yanında yer almasını istiyorum"

Halihazırda ülkede korunması gereken kesimin halkın yüzde 80'ini oluşturan Sünniler olduğuna dikkati çeken Hamira, "Bir Nusayri olarak birlikte büyüdüğüm Sünniler nedeniyle ABD'den benim için koruma sağlamasını istemem. Bu, bana kendi vatanımı bıçaklamışım hissi veriyor." ifadesini kullandı.

Hamira, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir Nusayri olarak, Nusayrilerin, Suriye devriminin karşısında değil yanında yer almasını tavsiye ediyorum. Aynı vatanı paylaştığınız kardeşleriniz için sizin eski vatanperverliğinize ve Salih el-Ali (Fransa ihtilaline karşı çıkan Nusayri devrimci) günlerine geri dönmenizi bekliyorum. Suriye'de Sünniler tehlike altında ise tüm ülke tehlikededir. Bu konuda atalarımıza bakmak istersek Salih Ali bizim atamızdır."

Nusayrilerin desteklemediği bir yönetimin iktidarda kalmasının mümkün olmadığını da savunan Hamira, "Nusayriler ülkenin ikinci büyük bileşeni. Onların onaylamadığı bir yönetim iktidarda yer alamaz. Nusayriler, dengeyi temelden anlasalar, Esed'i bırakırlar. Suriye devrimi onların düşmanı değil. Vatandaşların haklarının verilmesi talebiyle başladı. Devrim, Nusayri karşıtı değil bilakis onlara da hizmeti amaçlıyor." diye konuştu.

"Batı isteseydi, Esed devrimin ilk aylarında düşerdi"

Suriye'nin geleceği konusunda farklılıkların olabileceğini belirten Hamira, nihai hedefin "rejimin düşürülmesi ve diktatörlükten kurtulmak" olduğunu vurguladı.

Hamira, muhalifler arasındaki anlaşmazlık ve parçalanmanın Batı tarafından kullanılmasına dair ise şu ifadeleri kullandı:

"Batı, devrimin süresinin uzaması, Suriye toplumu arasında anlaşmazlıkların devam etmesi konusunda istekli. Batı isteseydi Suriye rejimi, devrimin ilk aylarında düşerdi. O zaman devrim barış yanlısıydı ve aşırılıktan uzaktı. Esed, devrimin başından bu yana tüm bu aşırılıkların Avrupa'ya taşınacağını söyledi. Esed ve istihbaratının arkasında yer aldığı tüm bombalı saldırılar, Avrupa'nın tutumunu değiştirmesini hedefliyor. Esed, kendisini aşırılıkla ön saflarda mücadele eden biri olarak gösteriyor."