Suriyelilere neden vatandaşlık verilecek?

6 yıldır süren iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ‘vatandaş’ olup üretime dahil olduğunda hem çadır kentlerdeki dram sona erecek hem devlet ağır yükten kurtulacak.
Suriyelilere neden vatandaşlık verilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sığınmacı 3 milyon Suriyeli’den kalifiye ve suç kaydı olmayanlarına istenirse vatandaşlık vereceğini açıklamasının ardından gözler ‘Suriye kökenli Türkiye vatandaşlarının’ olası insani, sosyal ve ekonomik etkilerine çevrildi. Muhalefet partileri olayın ‘Savaştan kaçıp sadece yaşamak için Türkiye’ye sığınan milyonlarca kadın ve çocuk gibi insani boyutunu’ görmezken, seçmen transferi ve bozulan ekonomik dengelerden bahsediyor. Ekonomideki rakamlar ve uzmanlar da tam bu noktada ‘Suriyeli göçmenler, muhalefet partilerinin iddiasının aksine ekonomiye ve sosyal dengelere yük değil dinamizm getiriyor’ diyor.

YARDIM KESİLECEK

Suriyeliler, nisan ve mayıs ayında en çok yeni iş yeri açan yabancılar olarak Türk ekonomisine katkı sağlarken, Türk vatandaşlarının başvurmadığı için yurtdışından ithal edilen imalat, inşaat ve maden sahasındaki çalışan açığını da kapattı. Suriyelilerin vatandaşlığa geçmesi, Türkiye’nin sığınmacılara yapmak zorunda olduğu ve 11 milyar dolara ulaşan yardımları sonlandıracağı gibi, vergi artışı da sağlayacak. Türkiye, sığınmacı veya mülteci olduğunda yapmak zorunda olduğu insani yardımlar yerine ‘Vatandaş Suriye kökenlilerden’ vergi almaya başlayacak.

KAÇ SURİYELİ BAŞVURACAK?

Türkiye’deki 3 milyon Suriyeli’den kaçının vatandaşlık için başvuracağı merak konusu ama İzmir’de geçen hafta yapılan bir çalışma, bunun ipuçlarını veriyor. Aralarında Suriyeli işverenlerin de bulunduğu 4 bin 800 ayakkabı imalathanesinde çalışan 3 bin 500 Suriyeli’ye çalışma izni çıkarılmak istendi. Ancak hem kendilerinin istememesi hem de çalıştıkları işyeri sahiplerinin isteksizlikleri nedeniyle sadece 550 Suriyeli ‘çalışma izni’ için başvurdu. Suriyeli işveren ve çalışanlar, ‘ödeyecekleri yeni vergi ve devletin keseceği sosyal yardımları’ nedeniyle, çalışma izni almaya veya vatandaşlığa geçmeye sıcak bakmıyor.

YATIRIM ONLARDAN

Türkiye’de mayıs ayında en çok limited şirket kuran yabancılarda, 124 şirket ve 14 milyon 612 bin TL ile Suriyeliler ilk sırada yer aldı. 2016’nın Ocak-Mayıs döneminde yabancı sermayeli limited şirketlerde Suriyeliler 852 şirket ve 131 milyon 759 bin TL ile Irak ve Almanya’nın önünde ilk sırada. Yine aynı dönemde açılan anonim şirketlerde Suriyeliler yine Almanya ve Azerbaycan’ın ardından ilk üçte yer aldı. 2015’te Türkiye’de açılan 5 bin 7 yabancı sermayeli şirketin bin 599’u sadece Suriyelilerin 233 milyon liralık sermayesiyle kuruldu ve kalıcı yabancı yatırımların dörtte birini sadece Suriyeliler oluşturdu.

PROF. KEREM ALKİN:  EKONOMİYE KATKI SAĞLAR

Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle pek çok sorunun çözülebileceği ve ekonomiye katkı sağlanabileceğini belirtti. Alkin, şunları söyledi: “Türkiye, böyle bir nüfusu sığınmacı statüsünde fazla bekletemez. Suriyelilerin çoğunluğu, çeşitli meslek dallarında ciddi tecrübeye sahip ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlayabilir. İçlerinde, işadamları, imalat sanayinde işgücü, sanatçı, bilim adamları var.”  AK Parti’nin 1 Kasım’da en yakın rakibine 11 milyon 570 bin oy fark attığını belirten Alkin, “Oy transferinden bahsedilmek için birbirine yakın oy alan iki parti olması lazım. 11 milyon farkın olduğu yerde, seçmen transferinden bahsetmek yanlış” dedi.

PROF. HASAN KÖNİ: ZORUNLU HİZMETLER VAR

AB ve Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Suriyelilere mülteci veya vatandaşlık verilmesi süreçlerinin iyi incelenmesi gerektiğine dikkat çekti. Köni şunları vurguladı: “Almanya’ya işçi olarak giden Türklerin büyük bölümü dönmedi. 30 senedir Almanya’da kalıp da Almanca öğrenmeyen Türkler var. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için tedbirler alınması gerekiyor. Mülteci olduğunda, Suriyelilere kendi din, dil ve kültürlerini vermek, eğitim müesseselerini oluşturmak, hatta iş bulmak zorundasın. Ama vatandaş olduğunda, bu zorunluluklar yok. Suriyeliler ikincil vatandaş durumuna düşerlerse, terör veya sınırdan uyuşturucu kaçakçılığına neden olabilir.”

Neler değişecek?

-  Türkler üniversiteye sınavla Suriyeliler sınavsız giriyor.

- Türk öğrenciler 400 TL,  Suriyeliler 1200 TL burs alıyor.

- Türklere kira yardımı yok, Suriyelilere 250 lira yardım var. 

- Türklerden SGK pirimi ve eczaneler için yüzde 20 katkı payı alınıyor. Suriyelilerden alınmıyor. 

- Türkler destek yardımı almazken Suriyelilere 900 TL veriliyor. 

AK Parti Grup

Başkanvekili Bülent Turan, “Suriyelilerin vatandaşlığı, ancak istihbarat raporlarına göre, sicili temizse, dil biliyorsa, Türkiye’ye katma değer katacak gibi 8 -10 başlığı sağlıyorsa olabilecek” diye konuştu.

STAR