Suriye'nin "çocuk" işçileri

.Suriye'deki iç savaş, binlerce çocuğu, eğitim hayatını yarıda keserek "aile reisi" görevini üstlenmeye zorladı.
Suriye'nin "çocuk" işçileri

Suriye'de 4 yıldır süren iç savaş, binlerce çocuğun eğitim hayatını bırakarak, "aile reisi" görevini üstlenmesine neden oldu.

İç savaşın devam ettiği ülkede Hama ve İdlib gibi kentlerde fakirlik ve hayat şartlarının zorluğu sebebiyle çocuk işçi olgusunun giderek daha da belirgin hale geldiği gözleniyor. Komşu ülkelere sığınmayı başaramayan ve topraklarında başının çaresine bakmak zorunda kalan Suriyeli ailelerde çoğu zaman çocuklar, ailelerinin geçim yükünü omuzluyor.

Özellikle cephede savaştığı için sakatlanan ve çalışamayan Suriyelilerin rolünü çocukları üstleniyor. Bu durumdaki çocukların her biri, ayrıntıları farklı ancak birbiriyle benzer trajedileri içeren hikayelere sahip. Babasının Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saflarında rejime karşı savaşırken sakat kaldığını belirten Suriyeli Salih, "Evimizi geçindiren tek kişi babamdı. O da savaşta yaralanıp sakat kalınca evin en büyüğü olarak bu görevi ben üstlendim" dedi. 

Motosiklet tamirhanesinde çırak olarak çalışan Ahmed de ağabeyinin Halep'teki çatışmalarda hayatını kaybettiğini, babasının da adının ÖSO saflarında savaştığı için rejim tarafından arananlar listesinde yer alması sebebiyle ülkeye geri gelemediğini anlattı. Ahmed, bu nedenle eğitim hayatının artık sona erdiğini anlattı.

Bir diğer çocuk işçi Ali de İdlib kırsalında yer alan Cebel-i Zaviye köyünde rejim güçlerinin hava saldırıları şiddetlenince kaçmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Ölümden kaçmak için her şeyimizi geride bıraktık. Babamla ailemizin geçimini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. 

- "Rejim çocuklara şiddet ve zulmü reva görüyor"

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski üyesi Ahmed Çakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocukların okul yerine tamirci atölyelerine gitmek zorunda kaldığını belirtti.

Suriye rejiminin çocuklara "şiddet ve zulmü" reva gördüğünü ifade eden Çakal, Esed rejiminin hiçbir ayrım gözetmeksizin herkesi hedef aldığını dile getirerek, "Özgürlük isteyenlere karşı rejimin açtığı savaş çocuklar dahil herkesi kapsıyor. Varil bombaları ve füzeler, kadın, çocuk ve yaşlı ayrımı yapmıyor" dedi.

 "Çocukları erken yaşta hayatın en acı yüzüyle tanıştırdı"

"Ülkedeki durumun bedelini özellikle çocuklar ödüyor" diyen Çakal, şunları anlattı:

"Babaları engelli duruma düşen çocuklar olduğu gibi yetim kalan çocuk sayısı da oldukça fazla. Bu çocukların hepsi de ailelerinin geçimini temin etmek için çalışmak zorunda kaldı. Çocukların sevgi, şefkat ve eğitime ihtiyacı var. Rejimin çocuklara reva gördüğü zulümden başka bir şey değil. Rejim, çocukları erken yaşta hayatın en acı yüzüyle tanıştırdı."

Batı ülkelerinin Suriye'de "çözüme engel olduğunu" savunan Çakal, yapılan zulme ve işlenen suçlara mani olunmadığı gibi aynı zamanda rejime de destek verildiğini iddia etti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), 20 Kasım "Dünya Çocuk Hakları Günü" dolayısıyla yayımladığı raporda, "Suriye'de 17 bin 723 çocuğun hayatını kaybettiğini, 280 bin çocuğun ise yaralandığını açıklamıştı.

Raporda, 7 milyon 600 bin çocuğun da ülke içinde ve dışında sığınmacı duruma düştüğüne yer verilerek, Suriye içinde 2 milyon, ülke dışında ise 1 milyon 300 bin çocuğun eğitim hayatından mahrum kaldığı bildirilmişti. Bunun yanı sıra raporda, Esed güçlerinin saldırılarında 18 bin 273 çocuğun yetim, 4 bin 573 çocuğun da öksüz kaldığı kaydedilmişti.