Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde engeller var

M'nin İnsani İşler Sorumlusu Valerie Amos, Suriye'ye yardım ulaştırmanın önünde ciddi engellerin bulundunduğunu bildirdi.
Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde engeller var

Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını sağlayan Birleşmiş Milletler (BM) kararının ardından bölgeye yardımlara başlayan BM'nin İnsani İşler Sorumlusu Valerie Amos, Suriye'ye yardım ulaştırmanın önünde ciddi engellerin bulunduğunu bildirdi.

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Amos, basın açıklamasında, Türkiye -Suriye sınırındaki Bab el-Selam geçişi üzerinden Halep ve İdlib'deki yaklaşık 26 bin kişiye gıda, barınma, su ve temizlik malzemesi taşıyan ilk insaniyardım konvoyunun 24 Temmuz'da ülkeye girdiğini söyledi.

Amos, diğer konvoyların da belirlenen bu noktalardan geçmesinin planlandığını ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kontrol edilen Irak-Suriye sınırındaki güvensiz durum nedeniyle el-Yarubiye geçiş noktasının ne zaman kullanılmaya başlanacağının belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Devam eden çatışmalar, yardım görevlilerini istemediklerini belirten çok sayıda silahlı ve terörist grubun varlığı gibi faktörlerin, geçiş noktalarında çalışmayı zorlaştırdığını ifade eden Amos, "Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde ciddi engeller var" dedi.

Amos, bazı muhalif grupların, özellikle Suriye'nin doğusuna insani yardım girişini zorlaştıran keyfi sınırlamalar getirmesi yüzünden yardımların temmuz ayında azaldığına da dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen hafta Güvenlik Konseyi'ne sunduğu aylık raporda, terör örgütü IŞİD'i, kontrol ettiği bölgede 711 bin kişiye insani yardım gönderilmesini engellemekle suçlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, 14 Temmuz'da muhaliflerin elindeki bölgelere, Esed rejiminin izni olmaksızın Türkiye'den Bab el-Selam ve Bab el-Hava, Irak'tan el-Yarubiye ile Ürdün'den el-Ramza geçişlerinden 180 gün boyunca insani yardım geçirilmesine onay veren kararı oy birliğiyle kabul etmişti.