Sürücülere sabır tavsiyesi: "İftar saati hoşgörülü olun"

Uzmanlar, aileleriyle iftar yapma telaşına düşen sürücülerin zaman zaman istenmeyen olaylara sebebiyet verdiğini belirterek, "Her şeyden önce araç sürücüleri birbirlerine saygılı ve anlayışlı olmalıdır." dedi.
Sürücülere sabır tavsiyesi: "İftar saati hoşgörülü olun"

Uzmanlar, aileleriyle iftar yapma telaşına düşen sürücülerin zaman zaman istenmeyen olaylara sebebiyet verdiğini belirterek, "Her şeyden önce araç sürücüleri birbirlerine saygılı ve anlayışlı olmalıdır. Ramazan hoşgörü ayıdır. İftara yetişmek için acele edip, kendinizi ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyin. En önemlisi hızlı gitmemek; çünkü tüm kazaların içinde hız unsuru var" dedi.

İftar saatinde evlerine veya davet edildikleri yerlere yetişmeye çalışan sürücüler, acele ve dikkatsizliğin kurbanı oluyor. Emniyet verilerine göre, oruçlu olan sürücülerin iftar vaktine yakın saatlerde dikkatlerinin azalmaya başladığı, vücudun durgunlaştığı görülüyor. Ramazan'ın yaz mevsimine denk geldiği için günlerin uzamasıyla oruç süresi de arttığına dikkat çeken Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner, açıklamalarda bulundu. Güner, "Özellikle akşam saatlerinde araç kullananlar başka zamanlardan çok daha fazla dikkatli olmak mecburiyetinde. Çünkü o saatlerde iftira doğru dikkat dağılır, konsantrasyon odaklanma zayıflar, kaza riski artar. Onun için ilk yapılacak şey; kesinlikle hızlı gitmemek. Sürücülerimize ramazanın uzun günleri araç kullanma mecburiyetinde olmadıkları sürece direksiyon başına geçmemeleri daha iyi olur. Oruçlu sürücünün, eğer imkanı var ise evine gitmek için iftar saatinden önce trafiğe çıkmayı düşünmesi gerekir. Eğer bu mümkün değilse iftar saatinden sonra trafiğe çıkmak daha uygun olacaktır" dedi.

Ramazan ayının sadece aç kalma manasına gelmediğini belirten Avukat Güner, şu tavsiyelerde bulundu:

"Ramazan demek hoşgörü, saygı, sabır demektir. Akşam saatinde "iftara geç kaldım" diye sabırsızlık yerine daha erken saatte yola çıkmasında yarar var. Yol vermede sabırlı olun ve sıkışıklık olmayınca münakaşasına girmeyin. İnsan önemli su kaybettiği zaman kan dolaşımı yavaşlar o da dikkat dağılımı yapar. Sigara içenler için de üzerine bir misli daha fazla stres, sinirlilik, moral bozukluğu biniyor. Araç kullanmak daha fazla tehlikeli olabiliyor. Sabırlı, sakin olup diğer sürücülere saygılı bir şekilde acele etmeden hareket etmek lazım."

Öte yandan Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de şehir genelinde ramazan ayına ilişkin trafik düzenlemesine dair gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.