Sütün altı kaynayacak

Geçtiğimiz yıllarda süt üreticilerinin yem fiyatları nedeniyle zarar etmesi süt üretimini azaltmıştı. Şu anda piyasada süte olan talebin fazla, arzın ise az olduğunu dile getiren süt üreticisi Ömer Çataltepe, kesif yem fiyatlarının sabitlenmesiyle süt üreticisinin para kazandığını, ilerleyen zamanda süt üretiminin artacağını söyledi.
Sütün altı kaynayacak

Süt üretimindeki düşüş ürünün karaborsaya girmesine neden oldu. Üreticinin para kazanmasıyla hayvan varlığının da artacağını ama kritik olanın üreticinin kazanması olduğunun altını çizen Ömer Çataltepe, “Bir karaborsacılık var. Hayvancılık sektörüne giren insanların tecrübeli kişilerden oluşması gerekiyor. Kaba yemleri bir yatırım aracı olarak kullananlar var. Bunun önüne geçilmelidir. Kaba yem vergilendirilmelidir. Yani işi olamayan adam bu işi yapmamalıdır. Bununla ilgili gerekli önlemler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

omer-cataltepe.jpg

“SÜT KARABORSAYA DÜŞTÜ”

Süt üretimindeki sert düşüş nedeniyle ürünün karaborsaya düştüğünü aktaran Süt Üreticisi Ömer Çataltepe, “Sütün toptan fiyatı şu anda 11-12 TL’dir. Her geçen gün süt fiyatları yukarı yönlü değişiyor. Dört yıl öncesine kadar damızlık hayvanlarımızın kesildiğini söylemiştik, sütçünün para kazanmadığını, süt üreticiliğinin artık bittiğini, İnsanların bu sektörden çıktığını söylemiştik. Şimdi arz ve talep tamamen bozulunca süt karaborsaya düştü, şu anda süt üretimi azaldı ancak bu durum toparlanabilir. Çünkü şu anda süt üreticisi para kazanıyor. Kazanma sebeplerimizden birincisi; kesif yem fiyatlarının sabitlenmesidir. Ama yonca, silaj, saman gibi kaba yem diye tabir ettiğimiz yemlerle geçen seneyle bu sene arasında dört kat fark var. Geçen sene bin 700, bin 800 liraya aldığımız yonca şu anda 5 bin 500 lira. Süt üretiminin daha çok artması için kaba yem fiyatlarının da sabitlenmesi gerekmektedir. ” ifadelerine yer verdi.

sutun-alti-kaynayacak-1.jpg

“SÜT PARA KAZANDIRACAK AMA ET FİYATLARI ARTACAK”

Üreticilerin şu anda para kazanması nedeniyle inek kesimlerinin durdurulduğunu bunun da et fiyatlarına yansıyacağını ifade eden Ömer Çataltepe, “Etin düşük olmasının nedeni ineklerin kesilmesiydi. Bu da piyasayı sübvanse ediyordu. Şu anda süt para kazandırınca inek kesimi durduruldu. Et fiyatları hafif hafif kımıldamaya başladı. Bir- iki ay sonra et fiyatları hızlı bir şekilde yukarıya doğru çıkacak. Çünkü süt para kazandırıyor. Süt üreticileri ineklerini kestirmedikleri için bu da et fiyatlarına yansıyacak.

sutun-alti-kaynayacak-4.jpg

Süt üreticisi para kazanmazsa inek kesimlerine yine devam eder. Tekrar yeniden başlar, sektörden çıkmak hızlanır, hızlanınca da et fiyatları düşmeye başlayacak. Bu günü kazanma gibi olur ama süt üreticileri için büyük felaket olur. Hayvan varlığında ciddi anlamda bir azalma var. Çünkü kazanç yok. Ben iki yıl önce mevcut hayvanlarımı kestirip, o günün parasıyla beş tane daire almış olsaydım bugün o daireler 5-10 katına çıkmışken benim hayvanımın iki katına çıkması benim bir zararımdır. Bu nedenle üreticiye destek olunmalıdır. Devlet acil bir şekilde kaba yemle ilgili teşvikini ve desteğini artırmalıdır. Eğer bunun desteği artırılmazsa bugün sütü 25 liradan içmemiz anlamına gelir. Et bugün 120 liradan satılıyorsa gelecek sene 250 liradan kesilecek demektir” şeklinde konuştu.

sutun-alti-kaynayacak-2.jpg

“TALEP FAZLA ARZ DÜŞÜK”

Süt fiyatlarında talebin fazla arzın düşük olduğunu kaydeden Çataltepe şöyle konuştu: “Devlet süt fiyatlarını 8 lira olarak açıklıyordu, devletin açıkladığı rakamın üzerinden satamıyorduk. Bugün itibarıyla bir hafta önceki fiyatla bir hafta sonraki fiyatların arasında uçurumlar var. Geçen ay 10 liraya sattığımız sütü şu anda 11 liraya satabiliyoruz. Çünkü süt yok. Piyasada süt olmadığı için sütle alakası olmayan kişileri piyasaya sokup sütü artırmaya çalışacaklar.

sutun-alti-kaynayacak-5.jpg

10 gün sonra yine aynı şeylerle karşı karşıya kalacağız. Burada asıl mesele ehil olan insanları sektörde tutup onların hayatta kalmasını sağlayabilmektir. Geçen sene 80 bin lira kârdan zarar değil tamamen zarar ettim. Geçen seneki zararı ben nasıl karşılayacağım? Bunu görmeden bugünü yargılayamayız. Biz bugün para kazanıyoruz ama bizim geçmişteki zararımız neydi? Keşke daha önceden önlem alınabilseydi. Üretim süreklilik ister. Bu ülkeyi üretimden başka hiçbir şey kurtarmaz. Şu anda marketteki süt fiyatlarının yüksek olmasının suçlusu süt üreticileri değil. Biz beş yıldan beri zarar ediyorduk hiç kimse bu zararımıza ortak olmadı. Bize kazanamıyorsan yapma diyorlardı. Şimdi o devir bitti. Kazanamıyorsan yeme devri başladı.”

sutun-alti-kaynayacak-3.jpg

“BU ÜLKEYE ÜRETEN İNSAN LAZIM”

Üreticilerin önemine dikkat çeken Çataltepe, “Bu ülkeye üreten insanlar lazım. Biz üreticiyiz, vatanımızı, milletimizi seven insanlarız. Süt üreticiliği yapan insanların yaş ortalaması 55 olarak hesaplanmış. Bu durum genç insanların bu sektöre girmediğini gösteriyor. Bu da 10 sene sonra bu sektörde çalışan insanların sayısının daha çok azalacağını gösterir. O zaman süt üreten, et üreten, yumurta üreten olmayacak” diyerek sözlerini tamamladı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :