Suudi Arabistan'dan 3 yılda ikinci umreye ek vergi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz, Suudi Arabistan'ın ilk kez hayata geçirdiği bir uygulamayla 3 yılda ikinci kez umreye gidecekler, 2 bin riyal daha fazla alınacağını söyledi.
Suudi Arabistan'dan 3 yılda ikinci umreye ek vergi

Diyanet İşleri Başkanlığı, türlerine göre, fiyatlarının da yer aldığı umre programını yayımladı. 

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, umre kayıtlarının pazartesi gününden itibaren başlayacağını belirterek, umre ile ilgili bilgilerin duyurulduğunu söyledi.

Yeni uygulamaya ilişkin, hac öncesinde ve hac sırasında da bunun konuşulduğunu ancak görüştükleri yetkililerin o dönem bunun fiiliyata geçmediğini bildirdiklerini belirten Yılmaz, "Şu anda bizim oradaki ataşeliğimizin bize verdiği malumata göre, Suudi Arabistan yaşadığı ekonomik krizi ve Harem civarındaki genişletme ve tadilat çalışmalarını da gerekçe göstererek, umreci sayısında da hacda olduğu gibi bir azalmayı hedefliyor. Ayrıca petrol fiyatlarının düşmesinden sonra meydana gelen sıkıntıdan dolayı 3 yıl boyunca ikinci defa gidecek umrecilerden 2 bin riyal karşılığı vergi almayı ilan ettiler. Bu artık geri dönüşü olmayan bir şey olarak ifade edildi." diye konuştu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına müracaatlarını yaptıklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yeniden gözden geçirilmesi, kaldırılması mümkünse veya daha normal bir seviyeye indirilmesi istikametinde. Fakat bugüne kadar maalesef bir geri dönüş olmadı."

Bu ücretin kaldırılmasının en çok bekledikleri karar olacağını ifade eden Yılmaz, "2014, 2015, 2016. Bu üç yıl içinde bir kere umreye gitmiş olanlar, yeniden müracaat ettiklerinde ekranda karşılarında 2 bin riyal karşılığı 560 dolarlık bir vergi yükü görecekler." dedi.