Suudiler petrol üretiminde ABD'yi geçerek zirveye çıktı

Uluslararası Enerji Ajansının geçen aya ait raporuna göre, Suudi Arabistan 12,6 milyon varillik petrol üretimiyle ABD'yi geçerek 28 ay sonra yeniden birinciliğe yükseldi
Suudiler petrol üretiminde ABD'yi geçerek zirveye çıktı

NEW YORK (AA) - Suudi Arabistan, petrol üretiminde ABD'yi geride bırakarak bu alanda dünyanın en büyüğü oldu.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) aylık Petrol Piyasası Raporu'na göre, ağustos ayında Suudi Arabistan'ın toplam ham petrol ve petrol ürünleri üretimi günlük ortalama 12,6 milyon varile ulaştı. ABD ise günlük 12,2 milyon varilde kaldı.

Bu süreçte ABD'den daha fazla petrol üreten Suudi Arabistan, Nisan 2014'ten sonra yeniden zirveye çıktı.

Düşük petrol fiyatları, ABD'de yüksek bedellerle üretim yapan petrol üreticilerini olumsuz etkiledi. Geçen mayıs ayından itibaren ABD'nin toplam petrol üretimi günlük ortalama 460 bin varil azaldı.

Suudi Arabistan'ın düşük maliyetli petrol sahaları ise ülke üretimine katkıda bulundu. Yine geçen mayıs ayından bu yana söz konusu sahalar, ülkenin petrol üretimini günlük ortalama 400 bin varil artırdı.

- ABD'nin ham petrol üretimi de düşüşte

ABD'li petrol üreticilerinin yatırım, gelir ve üretim seviyelerinde gerilemeye neden olan düşük petrol fiyatları, bu ülkenin ham petrol üretimini de olumsuz etkiliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, geçen yılın nisan ayında ülkede ham petrol üretimi 1971'den bu yana en yüksek seviye olan günlük ortalama 9,6 milyon varile yükselmişti. Petrol fiyatlarının uzun süre düşük kalması nedeniyle ABD'nin ham petrol üretimi bu yılın haziran ayında günlük ortalama 8,7 milyon varile geriledi.

EIA'nın bu ay yayınlanan Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu'na göre, düşük petrol fiyatları ABD'deki üreticileri olumsuz etkilemeye devam edecek. Ülkenin ham petrol üretiminin gelecek yıl günlük ortalama 8,5 milyon varile düşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: