Suyu bulandırmayın!

Su fiyatlarındaki anormal artış, kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Tüketiciler ve sektör temsilcileri; yabancı markaların öncülük ettiği bu açgözlülüğe müdahale edilmesini istiyor.
Suyu bulandırmayın!

Su fiyatlarındaki anormal artış, kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Tüketiciler ve sektör temsilcileri; yabancı markaların öncülük ettiği bu açgözlülüğe müdahale edilmesini istiyor. Öte yandan, bazı su şirketlerinin, kullanım ömrünü tamamlamasına rağmen 5 yıl boyunca aynı şişeyi kullanması da hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Kur artışlarını ellerini ovuşturarak karşılayan yabancı sermayeli su firmaları, geçtiğimizi günlerde, yaptıkları yüksek zamlarla gündeme gelmişti. Ambalajlı su fiyatlarına %60-70 civarında zamlar yapan firmalar, yarım, 1,5, 5 ve 10 litrelik suların fiyatlarını da yükseltti. Tüketiciler ve sektör temsilcileri; yabancı markaların öncülük ettiği bu açgözlülüğe müdahale edilmesini istiyor. Öte yandan damacana şişelerin sağlık açısından arz ettiği bazı tehlikelere karşı da gerekli denetimlerin yapılması, kamuoyunun beklentisi. Bazı su şirketlerinin, kullanım ömrünü tamamlamasına rağmen 5 yıl boyunca aynı şişeyi kullanması da hastalıklara davetiye çıkarıyor.

su-haber.jpg

SU PİYASASI YABANCILARIN ELİNDE

Serbest piyasa ekonomisi adı altında fahiş zamlar ve fiyat politikası izleyen su firmalarına tepkiler büyüyor. Türkiye’de, piyasaya hakim olan büyük su firmalarının yüzde 75’inin yabancı menşeili şirketlere ait olduğu öğrenilirken, yerli üreticilerin piyasada fiyat belirleme yeteneğinin sınırlı kaldığı ortaya çıktı. Piyasaya yön veren yabancı menşeili şirketlerin bu politikasına ayak uyduran yerel üreticiler de zam yapmaktan kaçınmadı. Öte yandan, damacana suda sağlık açısından bazı standartlara uyulmadığı da ortaya çıktı.

ARTIŞ ORANI MAKUL DEĞİL

Konya’da satış yapan bazı su bayileri, su fiyatlarındaki artışın anormal derecede olduğunu kabul ederek şunları söyledi: Kabul ediyoruz ki suda bir maliyet artışı var ama bunun karşılığı yüzde 60-70’lere varan zam oranları ile örtüşmüyor. Bazı su şirketleri dolar kurunu bahane ederek halkımızın en temel ihtiyacı olan suya fahiş oranda zam yaptı. Biz de temsilcilikler olarak, şirketlerden bize gelen fiyat tarifelerini uygulamak zorunda kaldık. Su, acil gıda maddesi olarak tarifeye tabidir. Halkımızın daha fazla mağdur olmaması ve haksız rekabeti önlemek için bu konuda bir çalışma yapılması gerekir. Bu, bizim satış oranlarımıza da büyük oranda zarar verdi.

BOŞ ŞİŞE BİLE YÜZDE 50 ZAMLANDI

Türkiye’nin birçok ülkeye su ihraç ettiğini söyleyen sektör bayileri, “Türkiye’de satılan sular, Amerika'dan, ya da herhangi bir dış ülkeden gelmiyor. Kullanılan plastiklerin çoğu da yerli üretim. Bu zamlar, tamamen fırsatçıların dolar kurunu bahane ederek yaptıkları haksız bir zamdır. Sektör temsilcileri olarak bizler, büyük su şirketlerinin uyguladığı bu fahiş artışları tasvip etmiyoruz. Son 3 aylık süreçte, 1 TL'ye satılan 0.50 litre suyun fiyatı bile 2 TL'yi gördü. Boş damacana şişelerinin fiyatı bile 20 TL’den 30 TL fiyatlarına çıktı. Bu konuda en çok biz su bayileri zarar görüyoruz. Müşterilerimizi kaybediyoruz” şeklinde açıklama yaptılar.

ŞİŞELERİN ÜRETİM TARİHİNE DİKKAT

Uzmanlardan alınan bilgiye göre, bir damacana şişesinin sağlıklı kullanım ömrü; 70 ila 80 dolum arasında değişiyor. 80. Dolumu gerçekleştiren damacana şişelerinin artık geri dönüşüme gönderilmesi gerekiyor. Uzmanlar, 70-80 dolum ömrü olan bir damacana şişesini, bir ailenin ortalama 2 ila 2 buçuk yıl boyunca kullanılabileceğini söylüyor. Öte yandan, damacanaların içeriğinde yer alan bisfenol isimli maddenin suya karışması birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Meme kanserini tetiklediği bilinen bu maddeye karşı dikkatli olmak için damacananın nerede üretildiği ve satıldığı büyük önem arz ediyor. Konya’da da ziyaret ettiğimiz birkaç su firmasında, bazı damacana şişelerinin 5 yaşını geçtiğini tespit ettik.

img_4076.jpg

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ