Tahir Akyürek: Konya belediyecilik tarihinin en önemli 20 yatırımından 15’i son 14 yıla ait

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi’nin 14 yılı ile Konya ve ülke gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
Tahir Akyürek: Konya belediyecilik tarihinin en önemli 20 yatırımından 15’i son 14 yıla ait

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2004 yılından bu yana Konya’da hayata geçirdikleri büyük yatırımları ve projeleri anlattı. Başkan Tahir Akyürek, Konya’nın uluslararası boyuta taşınması hayalinin gerçekleştiğini, Konya’nın artık global şehir ve gerçek bir büyükşehir olduğunu söyledi. Yeni Büyükşehir Yasası’nın hayata geçmesinin ardından son 4 yılda 6 defa bütün ilçelere gittiklerini, STK’larla, muhtarlarla, teşkilatlarla, mahalle başkanları ve vatandaşla buluştuklarını söyleyen Başkan Akyürek, “Çoğu miting gibi olmak üzere meydan toplantıları veya salon toplantıları yaptık, yaptığımız yatırımları inceledik. Halkla ilişkiler masamız, tamamı dikkate alınmak suretiyle talepleri topladı” dedi.

BİRLİKTE BAŞARDIK

2004’e kadar Konya’da sadece 9 tane alt ve üstgeçit olduğunu, şu anda ise 92 alt ve üst geçidi şehre kazandırdıklarını, bunlardan 5 tanesinin inşaatının sürdüğünü belirten Başkan Akyürek, “Dönem sonuna kadar sayı 100’ü bulacak. Bir şehrin gelişimi, güçlenmesi, topyekün kalkınma ile oluyor. Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde topyekün bir kalkınma seferberliği olmasa, hükümetimizin destekleri olmasa, belediyelerimizin arsa imkânları artmasa, ihracatçımızın ve sanayicimizin önü açılmasa biz bu başarıyı ortaya koyamazdık. Konya, ‘Birlikte Başardık’ diye çok güzel bir slogan ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

YENİ YASA SONRASI GÖZLER KONYA’NIN ÜZERİNDEYDİ

Yeni Büyükşehir Yasası ile Türkiye’de, hatta dünyada bütün gözlerin Konya üzerine çevrildiğini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şöyle devam etti: “Toprak alanı büyüklüğümüz 41 bin kilometrekarenin üzerinde. Kuzeyden güneye, doğudan batıya 450 kilometreyi bulan bir çapa sahip. Sadece şehir merkezi 48 kilometre çapında. O nedenle bütün gözler Konya’nın üzerindeydi. Cumhurbaşkanımız ilk defa böyle bir projeyi sunduğu zaman biz Konya olarak hemen çalışmaya başladık ve 2013’te Yeni Büyükşehir Yasası çıktığında 2014 seçimini beklemeden bazı ihaleleri yaptık. 1/100.000, 1/25.000 ve 1/5.000’lik nazım imar planlarının ihalelerini yaparak Türkiye’de ilk kez şehrin tamamının imar planlarını tamamlayan şehir olduk.”

4-5 YIL İÇİNDE ALTYAPISI OLMAYAN YERLEŞİM BİRİMİ KALMAYACAK

Başkan Akyürek, 2014’te belediyecilik tarihinde yeni bir dönem başladığının altını çizdi, köy ve beldelerdeki altyapı sorununun 4-5 yıl içinde kalmayacağını söyledi. Başkan Akyürek, “Su ve kanalizasyon problemi çözülmedikten sonra şehir kavramı yerine oturmuyor. Şehir demek, önce altyapı ve modern imkânların ortaya konması demektir. Bu noktada 4 yılda sadece altyapıya 1 milyar liralık yatırım yaptık. Önce mahalleye dönüşen yerlerin altyapısını tamamlamaya geçtik. Onlar tamamlama aşamasında. Bu yıl nüfusu 700’ün üzerindeki, gelecek yıl da 400’ün üzerindeki köylerin projelerini hazırlayacağız. 2020’de de köylerin tamamını programa alarak böylece 2014’ten 2020’ye kadar, yani 6-7 yıl içinde Konya’nın altyapısı tamamlanmamış, kanalizasyonu olmayan hiçbir yerleşim yeri kalmayacak. Konya modelinde biz Yeni Büyükşehir Yasası’nda çok büyük mesafeler aldık” diye konuştu.

SON 4 YILDA KONYA MERKEZE 2,5 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPILDI

Yeni dönemle birlikte yatırım konusunda merkezin ihmal edildiği ilgili eleştirileri de yanıtlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bu eleştiri doğru değil. Son 4 yılda Büyükşehir eliyle 4,5 milyar liralık bir yatırım yapıldı. Yaklaşık 2,5 milyar lirası merkeze, 2 milyar da ilçelere yapıldı. Şu anda merkeze 500 milyon liralık içme suyu yatırımı yapılıyor. İnşallah Ramazan Bayramı’nda musluklarımızdan Torosların suyu akmaya başlayacak. Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Bakanlığımızca büyük bir çalışma yürütülüyor. Göksu Nehri’nin suyu, içme suyu olarak Konya’ya geliyor. Orada mavi enerji santralinin de hazırlığını yapıyoruz. Hidroelektrik santralinin yapım yetkisi bize verildi. 88 kilometrelik 2 metre 20 cm’lik borularla yatırım tamamlanma aşamasında. Şu anda son aşamadayız” diye konuştu.

ULAŞIMDA ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK

Dünyada şehirlerin en büyük problemlerinin başında trafik geldiğini, Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda Konya’da önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Akyürek, hayata geçirilen çalışmaları anlattı. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Ulaşım Master Planı’nı yenilendiklerini ve 2030’a kadar ulaşımda neler yapılacağının belli olduğunun altını çizen Başkan Akyürek, metro projesinin ilk etabının ise gelecek yıl Şeb-i Arus’ta açılacağını müjdeledi.

ESKİ STADYUM YEŞİL ALAN VE MEYDAN OLACAK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, eski stadyumun olduğu alana Konya merkezdeki en büyük meydan ve yeşil alanı yapacaklarını bir kez daha tekrarladı.

KONYA BELEDİYECİLİK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ 20 YATIRIMINDAN 15’İ SON 14 YILA AİT

Bilim Merkezi’nin şehre kazandırılmasını tarihi misyona kavuşma olarak tanımlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şunları söyledi: “Bilim merkezi Konya’nın cazibe merkezidir ve Konya’ya yakışmıştır. Dünyada bilim merkezleri şehirleri vardır. Türkiye’yi de Konyamız temsil ediyor. Sosyal belediyecilik konusuna da çok önem verdik ve Konya’da sosyal kartı Türkiye’de ilk kez hayata geçirdik. Bu konuda dünyanın da dikkatini çekmiş olduk. Dünya Fakirlikle Mücadele Eden Şehirler kategorisinde dünya ödülünü Konya aldı. Sosyal kartla, eğitim destekleriyle, burslarla, engellilerle ilgili projelerle, mesleki eğitim faaliyetlerimizle, engelsiz şehir uygulamalarımızla örnek çalışmalara imza attık. 2004’ten sonra AK Parti hükümeti ile başlayan yeni dönemde belediyecilik alanındaki halkalara yenilerini ekledik ve bir hayli de başarılı olduk. Bu başarı hepimizin bir başarısıdır. Konya belediyecilik tarihinin en 20 önemli yatırımının en az 14-15’i son 14 yıla aittir. Bu Konya belediyelerinin ve halkının başarısıdır.”

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ KESİLMEK İSTENİYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 24 Haziran genel seçimlerini de değerlendirdi. Yeni bir istikrarsızlaştırma çabası ile Türkiye’nin önünün kesilmeye çalışıldığının altını çizen Başkan Akyürek, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne bir an önce geçilerek herhangi bir müdahalenin önüne geçilmesi gerekiyor. Ben seçim kararını son derece doğru buluyorum. 24 Haziran’da milletimiz yine büyük bir destan yazacak. Cumhurbaşkanlığımız önderliğinde yeni bir istikrara imza atmamız çok önemli. Buna odaklanmalıyız. Büyük Türkiye idealine hizmet etmek bizim için en önemlisi” dedi.