Takside sahte plakayla kiralama vurgunu

İstanbul'daki taksi plaka fiyatları ve kira bedelinin artmasını fırsat bilen dolandırıcılar, sahte ruhsatlarla şoförlere taksi kiralayıp büyük bir vurgun yapıyor.
Takside sahte plakayla kiralama vurgunu

İstanbul'daki taksi plaka fiyatları ve kira bedelinin artmasını fırsat bilen dolandırıcılar, sahte ruhsatlarla şoförlere taksi kiralayıp büyük bir vurgun yapıyor.

Yüksek kira getirisi ve artan plaka fiyatları nedeniyle yatırım aracı olarak tercih edilen taksiler son günlerde yeniden dolandırıcıların hedefi oldu. Sektördekiler,ikiz plakalı taksilerle korsan taksicilik yapanlarla mücadele ederken, dolandırıcılar yeni bir yöntem buldu.

Özellikle taksi plakası kiralamak isteyen şoförleri hedef alan dolandırıcılar, düzenledikleri sahte ruhsatlarla hayali plaka kiralıyor. Taksi plakası kiraladığını sanan şoför esnafı, polis ekiplerinin bir uygulamasında yakalanana kadar, durumu fark etmiyor. Şoförler durumu fark ettiklerinde ise binlerce liralarını kaybettikleri gibi bir de uzun süre hukuki işlemlerle uğraşıyor.

Bu nedenle, şoför esnafının dolandırıcıların ağına düşmemesi konusunda uyaran sektör çalışanları, taksi plakası almak ya da kiralamak isteyenlerin, bu tür bir alışverişi bilindik veya kurumsallaşmış yerlerden yapmalarını öneriyor.

İkiz plakaların hepsi elden kiralanan taksilerden çıkıyor

Taksi alım satımı yapan Kemal Yıldız, son günlerde yaşanan dolandırıcılık yöntemini hayretle karşıladıklarını belirterek, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Yıldız, taksi plaka fiyatlarının yükselişe geçtiğini hatırlatarak, "Plaka fiyatları, geçen aylarda gösterdiği bazı düşüşler sonucunda tekrar yükselişe girdi. Taksi plaka değeri şu anda İstanbul merkezde 1 milyon 600 bin ile 1 milyon 650 liradan işlem görüyor. İlçelerde ise 1.35 ile 1.75 milyon lira arasında alıcı buluyor. Plaka kira bedelleri de 5-5.5 bin liradan şu anda 6-6.5 bin liraya çıktı."

Kurumsallaşmış iş yerlerinin kiraladıkları taksileri GPS yardımıyla 24 saat boyunca takip ettiklerini belirten Yıldız, bu sayede, bunların kendi bölgelerinin dışına çıkıp çıkmadıklarını anlık olarak belirleyebildiklerini söyledi.

Yıldız, bu sektörde asıl işin plakayı kiraya verdikten sonra başladığını belirterek, "Öyle plakayı kiraya verdikten sonra kurtulamazsınız. Kiraya verdiğiniz aracı kime verdiğinizi bilmeniz lazım. Biz internet üzerinden de rutin bir şekilde kiraladığımız plakaların cezalarını bile kontrol ediyoruz. Çünkü ikiz plakaların çoğu bu yöntemle tespit ediliyor. Çalışma alanı dışında bir ceza yemişse hemen onu incelemeye alıyoruz. Bu işi sıkı tuttuğumuz için zaten yakalanan ikiz plakaların bir tanesi bile galeriden kiralanan plaka çıkmamıştır. İkiz plakaların hepsi elden kiralanan taksilerden çıkıyor. Çünkü, biz kiraladığımız plakaları takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.