Hüseyin Koyuncuoğlu

Hüseyin Koyuncuoğlu

TARİH 'KOKAN' ŞEHİR: LVİV

TARİH 'KOKAN' ŞEHİR: LVİV

Konyaspor'un UEFA Avrupa Ligi'ndeki 5.maçı olan deplasmandaki Shakhtar Donetsk karşılaşmasını yerinde izleme fırsatı bulduk. Maçtan bir gün önce Konya’dan direkt olarak maçın oynanacağı şehir olan Ukrayna’nın Lviv kentine ulaştık. Ülkenin en batısında yer alan ve Polonya’ya yalnızca 60 km’lik bir mesafede bulunan Lviv’de çok farklı bir kültürle karşılaştık.

Şehre vardığımızda Konyaspor kulübünün organize ettiği bir otobüs bizi Lviv havaalanından alarak kalacağımız otele götürdü. Otele yerleştikten sonra gazeteci arkadaşlarla şehirde kısa bir gezinti yapma imkanı bulduk. Lviv, her ne kadar ısı olarak Konya’yla aynı seviyeye sahip olsa da hissedilir sıcaklık geceleri -20 dereceleri bulabiliyor. Bunu öğrendiğimizde özellikle maç saatinde soğuğa karşı önlemimizi almak için eldiven, bere vb. ürünler almaya gittik.

Lvivli satıcılar turist olduğumuzu anlayınca ürünlerine gerçek fiyatlarından biraz daha yüksek rakamlar söyledi. Bir gün buraya yolunuz düşerse özellikle esnaflardan alışveriş yaparken kesinlikle pazarlık yapın. Biz de uzun uğraşlar sonunda ürünleri makul fiyatlara indirip alışverişimizi yaptık.

Şehirdeki ikinci günümüzde rehberimiz eşliğinde detaylı bir şehir turuna çıktık. Tamamen tarihi ve otantik bir havası olan Lviv’de çok şaşırtıcı ki yeni bina sayısı parmakla sayılacak kadar az. Hatta en yeni binaları 1890’larda inşa edilmiş. Tarihlerine bu kadar sahip çıkan bir kent, tarihseverlerin de ilgi odağı haline gelmiş. Özellikle binalardaki kırıklar ve çatlamalar bile onarılmadan günümüze kadar gelmiş. Lviv tamamen eski yapısıyla tarihe tanıklık ediyor.

Bu şehirde şaşırdığımız bir başka şey ise kadınların ticaret ve iş dünyasındaki yeri oldu. Tamamı demir ağlarla örülü olan kentte tramvay şoförlerinin büyük bir kısmını kadın sürücüler oluşturuyor. Çarşıda-pazarda, markette-manavda veya herhangi başka bir sektörde kadın çalışan sayısı erkeklere göre çok daha fazla göze çarpıyor.

Ülkenin para birimi Grivna. 1 Türk Lirası yaklaşık 8 Grivna ediyor. Bu da paralarının ne kadar değersiz olduğu anlamına geliyor. Yeme-içme çok makul fiyatlarda iken, tekstil aşırı derecede pahalı. Çünkü Ukrayna’da satılan kıyafetlerin büyük bir kısmı Türkiye’den ithal ediliyor. Bu yüzden Ukrayna’ya giderseniz kıyafet harici birçok ürünü makul fiyatlara alabilirsiniz.

Ve gelelim yazımızın başlığına…Tarih ‘kokan’ şehir: Lviv. Evet tarihe önemli derecede sahip çıkıyorlar lakin şehrin en önemli dikkat çeken unsurlarından birisi de ağır kokusu…

Sokaklarda, yemeklerde veya şehrin herhangi bir noktasında ağır bir koku karşılıyor sizi. Sebebinin kullandıkları baharatlardan, yedikleri ürünlerden olduğunu öğrendik. Ama Türk kültürüne sahip bireyler olarak özellikle yemeklerindeki o koku yüzünden birtakım zorluklar yaşadık.

**********

Perşembe günü akşam saatlerinde şehir turunu tamamladıktan sonra Lviv Arena Stadı’na giderek maçımıza girdik. 35 bin kişi kapasiteli Lviv Arena stadı mimarisiyle gözümüze oldukça hoş göründü. Ukraynalı futbolseverlerin fazla ilgi göstermediği karşılaşmada, Konyasporlu taraftarların sesi çok daha gür duyuldu.

Maçla ilgili de aslında söylenecek çok şey var. Hocamızın kadro seçiminden maç önü ve sonu yaptığı açıklamalara kadar birçok şeyi yorumlayabiliriz fakat Avrupa’dan elendiğimiz ve tamamen lige odaklanmamız gerektiği şu günlerde sözü fazla uzatmadan temsilcimize lig ve Türkiye Kupası’nda başarılar diliyorum.

Ukrayna deplasmanı organizasyonunda başarılı bir iş çıkaran Konyaspor yöneticilerini de tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR