Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Tarih okumaları

Tarih okumaları

Geçmiş bu günün aynası aslında “tarih tekerrürden ibarettir” cümlesi bizim ders alamadığımız doğru okuyamadığımız önemli nasihatlerden biri maalesef.
Akif’in dizeleri bu konuyu özetliyor aslında;”geçmişten adam hisse kaparmış... ne masal şey.beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verditarihi tekerrür diye tarif ediyorlarhiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi”
1919’un 100. Yılındayız... 1919 birinci dünya savaşı sonrası savaşı kaybeden devletlerin paylaşılması kararının alındığı yıl. Anadolu’nun etrafı tamamen sarıldı İngilizlerin başını çektiği itilaf devletleri kağıt üzerinde paylaştıkları toprakları işgale başladılar. Bu durumun neyle sonuçlandığını hepiniz biliyorsunuz toprakları paylaşılmaya başlayan Osmanlı İmparatorluğu başkenti İngilizler tarafından işgal altında eli kolu bağlı bir haldeydi. Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş mücadelesinin meşalesini yakmasıyla en azından anayurt işgalcilerden temizlendi ve bağımsız bir devletle bu günlerimize gelebildik.
 
Peki başka bedeller ödetmediler mi? Adaları ve Musul, Kerkük, Batum gibi misak-ı milli sınırları içinde kalan şehirleri herhangi bir şehir oldukları için değil petrol yatakları ve sınır güvenliği oluşturarak daha sonra sınır değişikliği yapacaklarında rahat etmek için ellerinde tuttular. Ekonomik baskılar altında borçlu bir Türkiye ile dostane(!) ilişkiler yürüttüler. Türkiye ne zaman refaha doğru kapı aralasa darbelerle geriye ittiler. 1980 darbesi sonrasında daha kalıcı uzun uğraşlar gerektiren bir  iç düşman yarattılar terör...
Ak Parti ve Erdoğan’la Türkiye’nin yeniden refah kapısını aralaması, Osmanlı yadigarı ülkeler başta olmak üzere tüm komşu ülkelerle bağları yeniden kurması tüm bu ülkelerin ateş çemberine dönmesiyle sonuçlandı.
 
Arap baharı adıyla başlayan hareket Araplara bahar getirmediği gibi onları kara kışa itti. Ve yeni oluşturulan yönetimlerin hemen hemen hepsi Türkiye düşmanı isimler.
 
Nato Türkiye’ye kurduğu hava savunma sistemini geri çekti.
 
Bulgaristan’a ve Yunanistan’a özellikle adalara silah yığınağı yapılıyor.
 
Kıbrıs’ın etrafı batılı devletlerin donanmalarıyla doldu.
 
Mısır’ı bütün batı el ele silahlandırıyor.
 
Mısır’ın etrafı temizleniyor, Sudan darbesini doğru okumak lazım.
 
1919’un 100. Yılı ve bugün çevremizde gelişen olaylar işgale hazırlanan itilaf devletlerinin hareketlerine ne kadar benziyor.
 
Tarih bu sefer de tekerrür edecekse bari geçmişten ders çıkarmış bir millet olarak dikilelim karşılarına.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR