'Tarihi bir anlaşma'

Rusya Enerji Bakanı Novak, Türk Akımı Projesi'nin imzalanmasına ilişkin, "Bu tarihi bir anlaşma. Bunun gerçekleşmesi bizim ikili iş birliğimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.” dedi.
'Tarihi bir anlaşma'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak Türk-Rus Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 14. Dönem Toplantısı'nda KEK protokolünü imzaladı.

Türkiye’nin Rusya için önemli bir partner olduğunu vurgulayan Novak, "Ağustos ayında ikili görüşmeler sırasında aşamalı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi üzerine mutabakata varıldı. Öncelikli adımlar belirlendi. Durumlar analiz edildi. Liderlerimiz G20’de Çin’de görüşme fırsatı buldular. 10 Ekim’de ayrıca bir görüşme yaptılar. Orada net bir şekilde iki ülkenin ekonomik ilişkilerini yeniden normalleştirme ve üst düzeye çıkarma niyetlerini belirttiler.” ifadelerini kullandı.

"Türk şirketlerini, üretimlerini Rusya’da yapmaları için çağırıyoruz”

Nükleer alanda iş birliğine çok önem verdiklerini belirten Novak, "Türk Akımı Projesi imzalandı. Bu tarihi bir anlaşma. Bunun gerçekleşmesi bizim ikili iş birliğimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.” ifadesini kullandı.

"Türk tarafının stratejik yatırımcı statüsünü ve ruhsatını verme konusundaki niyeti bizim için çok önemli.” diyen Novak, bunun Türkiye’den gelecek yatırımlar dahil potansiyel yatırımcıları çekmeye yardımcı olacağını ve bu konunun karara bağlanmasını beklediklerini söyledi.

Novak, "Biz Türk şirketlerini, üretimlerini Rusya’da yapmaları için çağırıyoruz. Aynı şekilde Rus firmalarının Türkiye gelmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

"Sürücü vizelerinin kolaylaştırılması için çalışmalar yürüteceğiz"

Ulaştırma alanıyla ilgili olarak karayolu ulaştırmasında geçiş belgeleri konusunu görüştüklerini bildiren Bakan Novak, "Bir sonraki kara ulaştırması komisyon toplantısında bu ilişkilerin normalleşmesi için hangi adımlar atılacağı konuşulacak. Aynı şekilde dışişleri bakanlıklarımız da sürücü vizelerinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışma yürütecekler. Özellikle uluslararası taşıma yapan tüm sürücüler için geçerli olacak bir vize sistemi üzerine çalışılacak.” bilgilerini paylaştı.

“Charter uçuşları düzenli bir şekilde yapılıyor"

Novak, turizmle ilgili olarak, "Turizmde tur satışları ve charter uçuşları artık düzenli bir şekilde yapılıyor. Rusya tarafı da Türk turistlere ilgi duyuyor. Bu konuda kullanılmamış bir potansiyelimiz var. Bu konuda şu anda Rus turizm ürünlerinin satışına ilişkin çalışmalar yürütülüyor.” dedi.