Tarihi dönüşüm

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle şehre yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkıp yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacak.
Tarihi dönüşüm

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle şehre yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkıp yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacak. Mevlana Çarşısı’nda hizmet veren esnaflarla gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Başkan Altay, “İnşallah 2020 yılının Mart ayında bu projeye başlamayı düşünüyoruz” dedi.

konya-4.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Müzesi ile Bedesten arasında kalan ve görüntü itibariyle şehre yakışmayan Mevlana Çarşısı’nı ve Altın Çarşı’yı yıkıp yerine daha kullanışlı bir çarşı ile meydan oluşturacak. Mevlana Çarşısı’nda hizmet veren esnaflarla gerekli görüşmeleri yapan Büyükşehir, burada da ‘Ortak Akıl’ prensibine uygun hareket edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın onayı ile toplam 21 bin 667 metrekarelik kentsel yenileme alanındaki dönüşüm ile şehre farklı bir meydan ve çarşı kazandırmayı planlayan Büyükşehir, bu düzenleme ile esnafın gelirini artırmayı ve Bedesten’i Mevlana’ya bağlayan bir yürüyüş aksı açmayı hedefliyor.

konya-1-002.jpg

2020 YILINDA ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR

Çevre ve şehircilik konusunda önemli maddelerden birisinin de Mevlana Çarşısı’nın dönüşümü olduğunu aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “ Mevlana Çarşısı’nın Konya’ya yakışmayan bir  görüntüsü var. Burada yeni bir ticari alan oluşturacağız. Mevlana Çarşısı, artık fonksiyon olarak hayatını tamamladı. Görüntü olarak şehrimize yakışmıyor ve yatay mimari örneklerinden birisi değil. Özellikle üst katlarını fonksiyonel olarak kullanamıyoruz. Bedestene bu kadar para harcadık ama Mevlana Meydanı’nda ziyaretine gelen insanlar şehrimize yakışmayacak görüntüler görüyorlar. Mevlana Çarşısı’nın büyük kısmının mülkiyeti bizde. Orada mülkiyeti olan ve kiracı durumunda olan esnaflarımızla görüştük. İnşallah 2020 yılının Mart ayında bu projeye başlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

konya-2-001.jpg

“KONYA İKİ GÜZEL ÇARŞIYA KAVUŞACAK”

Mevlana Çarşısı ile ilgili projenin devamında Altın  Çarşı ile ilgili bir dönüşüme başlayacaklarını ifade eden Altay, “Sonrasında Piri Mehmet Paşa Çarşısı’ndan başlayıp Mengüç Caddesi’ne kadarki alanda bir dönüşüm yapmak istiyoruz. Bu alan Cumhurbaşkanımızın kararnamesinde de tarihi yenileme alanı olarak ilan edildi. Kanuni olarak da birçok faydayı burada sağlıyoruz. Özellikle Mevlana Meydanı’na gelen insanların, cazip ticarethanelerle birlikte Aziziyeye ve Bedesten’e doğru bir akış sağlayarak buradaki esnafımızın gelirini artırmayı arzu ediyoruz. Altın Çarşı’nın da dönüşümüyle de birlikte İnşallah Konya, çok güzel iki çarşıya kavuşmuş olacak. Buradaki hassasiyetimiz, esnafımızın mağdur olmaması. Mevlana Çarşısı’na neredeyse mutabığız. İnşallah seçimden sonra da Altın Çarşı ile ilgili görüşmelere başlayıp biran önce bunu tamamlamayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ