Tarihi Kur'an-ı Kerim laboratuvarda incelenmeyi bekliyor

Bingöl'ün Solhan ilçesinin Bozkanat köyünden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edilen Kur'an-ı Kerim'in kapsamlı bir laboratuvarda incelenmesi talep edildi - Bingöl Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Nebi Butasım:"Kur'an-ı Kerim'in vakfedilme tarihini 1803
Tarihi Kur'an-ı Kerim laboratuvarda incelenmeyi bekliyor

BİNGÖL (AA) - Bingöl'ün Solhan ilçesinden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edilen tarihi Kur'an-ı Kerim'in laboratuvarda incelenmesi istendi.

Sanat tarihçisi Selahattin Kaya tarafından geçen sene Bozkanat köyünden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edilerek muhafaza edilen Kur'an-ı Kerim ile ilgili Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanat Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nebi Butasım tarafından inceleme yapıldı.

Butasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süre incelediği Kur'an-ı Kerim'in tüm sayfalarının fotoğrafını çektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Uzun bir incelemenin ardından Kur'an-ı Kerim'in vakfedilme tarihini 1803 olarak tespit ettim. Ancak 1600'lü yıllardan kaldığını düşünüyorum. Bu tür eserler zaten şahsa özel bir şey değildir. Bu eserlerin medreselere veya müzelere teslim edilmesi gerekiyor. Tam donanımlı bir laboratuvarda incelenmesi gerekiyor."

Butasım, 1800'lü yıllardan sonra bu tür eserlerin bulunmadığını dile getirerek, şöyle dedi:

"Bu tür eserler 18. yüzyıldan sonra terk ediliyor. Bu Kur'an-ı Kerim içinde elimizde yazılı bir kaynak yok ancak daha kapsamlı bir laboratuvarda bir çalışma yapılarak, bilgiye ulaşılabilir. Bu eserin detaylı araştırılması için biz müdahale edemiyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün korumasında olduğu için Valilik kanalıyla kapsamlı bir laboratuvara araştırma amacıyla gönderilebilir."

Eserdeki tahribatın fazla olduğunu aktaran Butasım, "Devlet şu an çok güzel bir imkan sunuyor ve bu konuları araştıranlar kendi alanlarında birer uzman." ifadesini kullandı.



Kaynak: