Tarihi Niksar Kalesi, Unesco ile ayağa kalkacak

Tarihi Niksar Kalesi'nin UNESCO tarafından restore edilmesi için çalışma başlatıldı.
Tarihi Niksar Kalesi, Unesco ile ayağa kalkacak

Tarihi Niksar Kalesi'nin UNESCO tarafından restore edilmesi için çalışma başlatıldı. Proje kabul edilirse restorasyon için 4 buçuk milyon avroluk mali destek gelecek.

Niksar Kalesi'nin UNESCO tarafından restore edilmesi amacıyla incelemelerde bulunmak üzere Niksar'a gelen UNESCO Uluslararası Konsey Üyesi ve Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ile Niksar Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Konuya ilişkin Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan'a bilgiler veren Şen, UNESCO'nun birçok ülkede tarihi eserlerin restorasyonuna mali destek verdiğini ifade ederek bu kapsamda Niksar Kalesi'nin restorasyonu konusunda incelemelerde bulunmak üzere Tokat'a geldiğini belirtti. Tarihi kalenin restorasyonuna ilişkin proje hazırlayarak UNESCO'ya sunacaklarını dile getiren Şen, projenin kabul olması halinde UNESCO tarafından kalenin restorasyonu için dört buçuk milyon avroluk mali destek sağlanacağını ifade etti. Prof. Dr. Faruk Şen ayrıca projenin kabul edilmesi durumunda 2017 yılında çalışmaların başlayacağını söyledi.

Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Özdilek Özcan yaptığı açıklamada, "ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in "Eğer kale ayağa kalkarsa, Niksar ayağa kalkar!" sözünden yola çıkarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Niksar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ulu bir şehir. Kalemizi ayağa kaldırmak için gerekli çabayı gösteriyoruz. Şu anda UNESCO için gerekli projelerimizi hazırlıyoruz. İnşallah 2017 yılında projemizin kabul görmesiyle birlikte restorasyon çalışmalarımız başlayacak. Bizlere büyük katkı sağlayan UNESCO Uluslararası Konsey Üyesi ve Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen hocamıza şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Ziyarete TAVAK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Anadolu Temsilcisi Vedat Altunsoy, Tokat Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Erdem ve Niksar Belediyesi Etüt Proje Müdürü Danişmend Hüseyin Şahin de katıldı.

Tarihi Niksar Kalesi, Unesco ile ayağa kalkacak

Tarihi Niksar Kalesi, Unesco ile ayağa kalkacak

Tarihi Niksar Kalesi, Unesco ile ayağa kalkacak

Kaynak: