Tarihi Saray Hamamı restore ediliyor

Ünye'de tarihi Saray Hamamı'nın restorasyonuna başlandı. Restorasyon sonrası tarihi hamam yeniden hizmete girecek.
Tarihi Saray Hamamı restore ediliyor

Ünye'de tarihi Saray Hamamı'nın restorasyonuna başlandı. Restorasyon sonrası tarihi hamam yeniden hizmete girecek.

Yapımı 1808 yılına dayanan ve 200 yıldan fazla tarihi geçmişi olan Ünye saray Hamamı Ünye Belediye'sinin Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan önemli kültürel miraslardan biri olarak yerini koruyor. Ünye Belediyesi ilçenin turizminde önemli bir mihenk taşı olacak Kültür Yolu projesi kapsamında yer alan ve yaklaşık 784 bin liraya mal olacak Saray Hamamı restorasyonuna başlandı.

Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyonu Kurulu tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Tarihi eserlerle uğraşmak, onları yeniden gün yüzüne çıkartıp gelecek nesillere yaşayan şekliyle aktarmak gerçekten iğne ile kuyu kazmak gibidir ve biz bunu bilinci içerisinde hareket ediyoruz" dedi.

Göreve geldikleri gün itibariyle "Kültür Yolu" projesini başlattıklarını hatırlatan Başkan Çamyar, "Buranın ihalesi yapılıp 18 Temmuz 2016 tarihinde müteahhit firmaya yer teslimi yapıldı. Toplam işin bitiş süresi 300 gündür. Yani 2017 Mayıs ayı itibariyle inşallah burası eski güzel günlerine kavuşmuş olacak. Kültür yolumuzda böylece bir eseri daha kurtarmanın hep beraber Ünye olarak yaşamış olacağız" diye konuştu.

'Kültür Yolu" devam ediyor

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ayrıca Kültür Yolu Projesi çerçevesindeki çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Başkan Çamyar, "Yalı Kilisesi'ni bitirmiştik, Saray Hamamı'ndan sonra sırada Kefeli Han var. Yine belediye konuk evi olarak kamulaştırdığımız, kadılar yokuşunun hemen üzerinde olan bir dönümlük alan üzerinde ki tarihi ev var. Yine aynı güzergah içerisinde ki çifte hamam var, oranın kamulaştırması ile ilgili de arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyor" dedi.

Saray hamamının ne olarak hizmet vereceği ile ilgili merak edilen soruları da yanıtlayan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Saray Hamamının yine hamam olarak hizmet vereceğini söyledi.

Başkan Çamyar, 19-20 Temmuz 2016 tarihlerinde Samsun'da gerçekleştirilecek olan Tarihi Kentler Birliği Karadeniz Bölge Toplantısında Ünye'yi Türkiye'ye ve Dünya'ya tanıtmakla ilgili bir sunum gerçekleştireceklerini belirtti. Çamyar, Ünye'nin tüm kültürel alt yapı ve zenginliklerini tek tek ortaya çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

Tarihi Saray Hamamı restore ediliyor

Kaynak: