Tarihi Sultan Selim Camii yeniden ibadete açıldı

Tarihi Sultan Selim Camii’nde tarihindeki en kapsamlı restorasyonu tamamlayan Konya Büyükşehir Belediyesi, camiyi mübarek Ramazan ayı öncesi Cuma namazı ile birlikte ibadete açtı
Tarihi Sultan Selim Camii yeniden ibadete açıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Tarihi Sultan Selim Camii, mübarek Ramazan ayı öncesi Cuma namazı ile birlikte ibadete açıldı.

Caminin gelecek kuşaklara aktarılması açısından bugüne kadar yapılan en kapsamlı restorasyonun hayırlı olmasını dileyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Tarihi camilerde restorasyon değildir. Konya’mızdaki önemli tarihi eserlerin gerek vakıflar gerek belediyeler eliyle restorasyon ve yenilenmesi çalışmasını yürütüyoruz. Tarihte bu son dönemlerdeki kadar restorasyon yapıldığı görülmemiştir. Gerek Bedesten, gerek diğer tarihi eserler konusunda yapılan çalışmalar çok önemli. Sultan Selim’de tarihte bilinen en önemli güçlendirme yapıldı. Zaman zaman restorasyonlar yapılmış olsa bile bu defa 1500’lü yıllardaki yapılıştaki ilk temele inildi. Camideki kayma riski, kubbedeki çatlama riski ve caminin zarar görme ihtimalini ortadan kaldırmak için çok ciddi bir proje yürütüldü. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı proje devam ettirildi. Büyükşehir Belediyesi eliyle ihale edildi. Şu ana kadar yaklaşık 10 milyon lira harcandı. Bugünden itibaren ibadete açıldı. Burasının 4 yıla yakın süredir kapalı kalması bölgeyi de biraz hareketsizleştiriyordu. Çevre açısından bugün ibadete açılması çok önemli. Tarihe, ecdadımıza saygı açısından halkımız ve milletimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

GELECEK KUŞAKLARA SAĞLAM OLARAK AKTARILACAK

Sultan 2. Selim’in emaneti olan eseri bundan sonraki kuşaklara sağlam bir şekilde aktarmış olacaklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Bugün Ramazan-ı Şerif başlıyor. Bugün ilk teravihler kılınacak. Bu meydanda Medine havasında teravihler kılınacak. Yağışlı havalarda problemler yaşıyorduk. Şimdi camimiz açılınca artık yağışlı havada içeriye geçilecek. Bu vesileyle bütün halkımızın, bütün Konyalı hemşerilerimizin Ramazan-ı Şerifini de tebrik ediyorum. Teravihte ilk açılışta da Mescidi Aksa imamlarından değerli hocamız bizimle birlikte olacak. Bu da farklı bir güzellik olacak. Burası, Filistin’le, Kudüs’le, Konya’nın bir manada Ramazan’ın ilk gününde buluşmasını sağlamış oluyor. Hz. Mevlana, Sultan 2. Selim ve tüm maneviyat büyüklerimize, ecdadımıza minnet duygularımızı iletiyoruz. Burada yapılan çok ciddi çalışma için Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, müteahhit firmamız ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KONYA’DA TERAVİH KILDIRMAKTAN ŞEREF DUYARIM

Mevlana Meydanı’nda 3 gün teravih namazlarını kıldırmak için Konya’da bulunan Mescid-i Aksa İmamı Yusuf Salâh El İkrimavi de Konya’nın çok gelişmiş bir şehir olduğunu vurgulayarak, yapılan hizmetler nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i tebrik etti. Tarihi Sultan Selim Camiii’nde yapılan çalışmaların çok güzel olduğunu kaydeden İkrimavi, “Bu camide teravih namazı kıldırmaktan dolayı çok şeref duyuyorum” dedi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARINDA NELER YAPILDI?

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyon çalışmaları kapsamında Sultan Selim Camii içinde yaklaşık 6,5 metre derinliğe inilerek temel güçlendirme çalışması, cami kubbesi ile duvarlardaki çatlaklar tamir edildi, sıva ve kalemişi süslemeler sıyrılınca ortaya çıkan büyük çatlaklara ve bütün sorunlu alanlara müdahale edildi, kalem içi süslümeler orijinaline uygun olarak ince bir titizlikle yeniden yapıldı. Onarım kapsamında; kubbelerin dışındaki kurşun kaplama kaldırılarak tüm kubbeler dışarıdan iki kat karbon elyaf kumaşlarla, içeriden de karbon elyaf çubuklarla güçlendirildi.

SULTAN SELİM CAMİ

Mevlana Dergâhının batısında inşaatına Sultan II. Selim’in şehzadeliği zamanında başlanan Sultan Selim Camii, 1558-1567 yılları arasında tamamlanmıştır. Camii Osmanlı klasik mimarisinin Konya'daki en güzel eserlerindedir.