Tarihi yeniden yazamazsınız ama...

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’da yapıldığı tespit edilen Miryokefalon Zaferi’nin 840. yılını çeşitli etkinliklerle kutlamaya hazırlanıyor.
Tarihi yeniden yazamazsınız ama...

Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 16-17 Eylül tarihlerinde Konya’da yapılacak Miryokefalon Savaşı’nın 840. Yılı etkinlikleri nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

akyurek.jpg

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Köprüler, yollar, yapabilirsiniz ama tarihi yeniden yazamazsınız. Selçuklu tarihini bilmek, Selçuklu sultanlarını hayırla yad etmek, onların hatıralarını yaşatmak, onların mirasçısı olduğumuz duygusuna sahip olmak hepimizin vefa borcu. Özellikle Konyalıların büyük sorumluluğudur. Anadolu insanının, sosyal genetik yoluyla bütün medeniyetlerin mirasçısı olarak o bilgeliği taşıması gerekiyor. Şehirlerimizin de o bilgeliğe layık olması gerekiyor. Konya bu noktada en önemli şehirlerden birisi. Konya bilge şehir olmalı. Sadece fiziki yapılanma değil, kültürel şehircilik, medeniyetimize hizmet etme konusu da önemli. Bu gün, Konya tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası. Hep birlikte tarihimize, özellikle Anadolu’nun kurtuluş savaşı olan ve binlerce kesik baş anlamına gelen Miryokefalon Zaferi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

ahmet-sorgun-003.jpg

İçinden geçtiğimiz süreci 1176’nın hesabının daha görülmediği şeklinde değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, bu sürecin arkasındakiler ile o günkü Haçlı ordusuna katkı verenlerin örtüştüğünü söyledi. Sorgun, “Tarih bir günde başlayıp, biten bir şey değil. Bu bakımdan çok önemli bir çalışma. Emeği geçen hocalarımıza, Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

yakup-canbolat-002.jpg

Selçuklu’ya sahip çıkmak ve Anadolu coğrafyasına kattığı değerleri ön plana çıkarmak gerektiğine vurgu yapan Konya Valisi Yakup Canbolat da bölgenin Konya’da olduğuna dair belgeler olduğunu ifade etti. Miryokefalon Zaferi’nin kutlanmasının, Konya’nın Selçuklu medeniyetine ve tarihine sahip çıkması, gençliğe tarih bilinci aşılaması açısından önemli olduğunu belirten Canbolat, Konya’nın 16-17 Eylül tarihlerinde kutlanacak zafer ile kendi değerlerini, kendi özelliklerini dünyaya anlatması gerektiğinin altını çizdi. Canbolat, Miryokefalon Zaferi’nin 840. yılı etkinliklerinin Konya’nın ve tarihimizin tanıtımında önemli bir aşama olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Toplantının sonunda Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Adnan Eskikurt, Konya Kültür Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Anadolu Selçuklular ve Bizans arasında yapılan Miryokefalon Savaşı ve bölge hakkında bilgi verdi. Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Yücel Selim Güleç de Miryokefalon Zaferi’nin 840. yılı kutlama etkinliklerinde yapılacak programı anlattı.

Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, il müdürleri, akademisyenler ve gazetecilerin katıldığı programda Mirkokefalon Zaferi ile ilgili hazırlanan tanıtım filmi ilgiyle izlendi.

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Konya Tanıtma ve Eğitim Vakfı (KOTEV) işbirliğiyle organize edilen etkinlikler kapsamında zaferin kazanıldığı yer olarak tespit edilen Derbent Bağırsak Boğazı’nda Büyükşehir Belediyesi tarafından tören alanı oluşturuluyor. Etkinliklerde İl Müftülüğü 16 Eylül 2016 Cuma günü Miryokefalon şehitlerinin ruhuna 840 hatim okutacak, Müftü Ali Akpınar hatim duası yapacak. 17 Eylül’de Bağırsak Boğazı’nda anma programları düzenlenecek. İkinci Kılıçarslan Meydanı’nda törenlerin açılışının yapılacağı programlar kapsamında Miryokefalon konferansı da düzenlenecek. 16-17 gecesinde zaferin ruhuna uygun sabaha kadar anma programları tertip edilecek.