Tarım Fuarından Herkes Memnun

Sabırsızlıkla beklenen Tarım Fuarı’nın başlaması ile Konyalılar TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’ne akın etti. Özellikle çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuara 16 ülkeden 1200 marka, 402 firma ve firma temsilciliği katıldı.
Tarım Fuarından Herkes Memnun

Konya 15. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı Konyalılar ve çiftçilerin yoğun ilgisi ile devam ediyor. 25 Mart’a kadar sürecek olan fuara çok sayıda firma katıldı. Katılımcı firmalardan Şakalak Tarım Makineleri, Anıl Yatağanlı ve Tarım Öz’den bilgiler aldık.

“ÜRÜN ÇEŞİTLERİMİZİ ARTIRIYORUZ”

21 Mart’ta start veren fuar üçüncü gününde de Konyalıların yoğun ilgisini gördü. Özellikle çiftçilerin akın ettiği fuar hakkında Anıl Yatağanlı Tarım Makineleri Firması Genel Müdürü Ali Osman Çalmaz; “Ağırlık olarak gübre serpme makinemiz, traktör arka yükleyici, balya yükleme makinelerimiz var. En çok giden genellikle ot toplama tırmığı ve gübre serpme makinesi üretimi. Ama gelişen şartlar ve teknolojide ürün çeşitlendirmek gerekiyor. Müşterilerimiz belli başlı ürünleri bir yerden temin edip tedarikçi sayısını aza indirgemek istiyorlar. Bu yüzden bizde çeşitlerimizi artırıyoruz. Tarım fuarı her geçen gün daha iyiye gidiyor. Yurtiçi yurtdışı olsun katılımcıları oldukça yoğun. Bu kalabalık tabii ki satışlarımıza da yansıyor. Satışlarımızda artış var.” şeklinde konuştu.

TOPRAK CANAVARI FUARDA

Bu yıl fuar için yeni makineler çıkarttıklarını söyleyen Tarım Öz Genel Müdürü Alper Arslan; “Fuara bu yıl 3 tane toprak işleme grubunda yeni makinelerimizi çıkardık. Çiftçilerimizin zaman ve mazot kazancı için bu makinelerimizi tedarik edip denettiriyoruz. Bunların sonucu olarak çiftçilerimizin bu makinelere ilgisi oldukça yüksek durumda bulunuyor. En çok ilgi gören makinemiz ise toprak canavarı diye adlandırdığımız toprak işleme makinemiz. Bu makinenin en büyük vasfı ise tamamen yağsız kuru bilyalardan oluşup hiçbir bakım gerektirmeyen ve tarlayı tek seferde hazırlamasıdır. Bu da çiftçilerimiz için büyük bir artı. Devir tasarruf devri ve tasarruf ettiren makinedir. Bu yüzden çiftçilerimizin en çok ilgi duyduğu makinemizde budur. Geçen seneye göre fuara olan ilgi oldukça yüksek. Bu da bu yıl ki mahsulümüzün bereketi, yağışlarımızın bol olmasından diye düşünüyoruz. Her geçen yıl Konya fuarı ulusal bazda da dünya bazında da ilerlemeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“BAYRAĞIMIZI TEMSİL ETMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Ufak bir atölye olarak başlayıp şuan dünya markası hedefi olan şirket haline geldiklerini belirten Şakalak Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Genç; “Kendi çapımızda sektörde lider firmayız. İki tane ürün grubumuz var. Bunlardan bir tanesi ekim makinesi bir tanesi de toprak işleme grubumuz. Ekim makinelerinde hassas ekim makinelerimiz var berat modelimiz var bunu da Türkiye’de üreten yok. Sadece biz varız. Toprak işleme de ise pulluk modellerimiz var. Fuarda yeni sergilediğimiz dönerli pulluk var. Dünyada çalıştığımız firmalar var. Dünyanın birçok yerinde çalışan makinelerimiz var. Fuarda getirdiğimiz 18’li ekim makinesi getirdik. Türkiye’nin en büyük ekim makinesi. Bunu biz Çin’e sattık şuanda 6 7 tane çalışan makinemiz var. Japonya’ya sevk ediyoruz. Bizim sektörde Çin’e ve Japonya’ya ihracat yapan firma sayılacak kadar yoktur. Oralara kadar ihracat yapıyoruz ve dünyanın birçok çeşitli topraklarında da bizim makinelerimiz var. Global bir firma olmak için mücadele ediyoruz. Dünya markası olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Hem memleketimizi hem ülkemizi bayrağımızı güzel bir şekilde temsil etmek için mücadele ediyoruz. Kaliteden taviz vermiyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İHTİYACININ DÖRTTE ÜÇÜNÜ KARŞILIYORUZ”

Makinelerinin kaliteleri konusunda iddialı olduklarını ve sebze ekim makinesi üretiminde Türkiye’de ilk olduklarını belirten Mustafa Genç; “Türkiye’de aşağı yukarı 150 tane bayiimiz var. Bunun yanında satış sonrası servis hizmetimiz var. Makinemizin arkasındayız. Bunu çiftçi bildiği için bizi tercih ediyor. Türkiye’nin ekim noktasında dörtte üç ihtiyacını biz karşılıyoruz. Pulluklara çok rağbet var. Burada deneme yapıyoruz, insanlar görsün diye. Sebze ekim makinemiz var. Türkiye’de tek üreticisi biziz. Hassas ekim Konya’da Kaşınhanı bölgesinde Türkiye’de Çukurova bölgesinde, Amasya’da ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde soğan, turp, havuç gibi ufak tohumları ekmek için yapılan özel bir makine. Biz bu makineyi Amerika’ya, Avusturalya’ya sattık.” şeklinde konuştu.

TARIM DEĞİL, KONYA FUARI

Tarım fuarının bu yıl çok bereketli olduğunu ve bunun tüm Konya’yı etkilediğini vurgulayan Genç; “Son üç senedir gördüğüm en iyi tarım fuarı. Konya gerçekten de bu sene dersine iyi çalışmış. Tabi sadece çalışmakla değil. Bu yıl bereketli de oldu. Çiftçinin de yüzü gülüyor. Öyle olunca çiftçinin morali iyi olduğu için talebi çok oluyor. Biz çok memnunuz, meslektaşlarımızın da memnun olduğuna eminim. Bizim için burası Tarım değil Konya fuarı. Oteli, restoranı, nakliyecileri, şekercisi yüzde 80 bütün esnafı etkileyen bir fuar. Çünkü şehre bir canlılık katıyor. Bu yıl tahminimce 500 600 bin civarında insan geldiğini düşünüyorum. Daha gelir de.” dedi. 

 

FUARIN HAKKI ALTI GÜN

Fuarın daha uzun süre devam etmesini beklediklerini dile getiren Genç son olarak; “Fuarın Cumartesi günü daha yoğun olacağını düşünüyorum. Ama fuarın hakkı beş gün değil altı gün. Pazar günü fuar olmadığını söylüyorlar. Bence Pazar günü fuar olmak zorunda. Çünkü insanların hafta sonu dolaşabiliyor. Sadece Pazar günü müsait olan insanlar var. Fuar için uzun bir hazırlanma süreci oluyor. Bunun altında büyük bir ekip var bu yüzden fuarın altı gün olması lazım. Hem fuar için hem memleketimiz için faydalı olur.” İfadelerini kullandı.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ