Tarım sektöründe Rusya sevinci

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in görüşmesinde, tarım ürünlerinde ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması kararı, çiftçi ve ihracatçıyı umutlandırdı.
Tarım sektöründe Rusya sevinci

Türkiye ve Rusya arasında tarımsal ürün ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması kararı, çiftçileri ve ihracatçıları sevindirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet BaşkanıVladimir Putin'in görüşmesinde, tarım ürünlerinde ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması kararının, hasat sezonunun başladığı yaş üzüm, narenciye, domates gibi birçok tarım ürününde ihracatı önemli ölçüde artıracağı öngörülüyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Rus uçağının düşürülmesi sonrası bu ülkeye ihracatta yaşanan sıkıntıların iki liderin görüşmesiyle sona erdiğini, ihracat açısından güzel bir sezon beklediklerini söyledi.

"İhracat hızla artacak"

Seyyar, yaş meyve ve sebzede ocak - temmuz döneminde Bağımsız Devletler Topluluğu'na yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 50 düşüşle 281 milyon dolara gerilediğini, sektörün toplam ihracatının ise sabit kalarak 710 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

İki liderin görüşmesi, Rusya'ya her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık yaş üzüm ihracatının yapıldığı Manisa'da da umutları artırdı.

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Rusya'nın bölge üreticisi açısından önemli bir pazar olduğunu dile getirdi. Soygür, "Üretici bağdaki işini bırakıp iki liderin görüşmesini izledi. Ben ilk kez böyle bir olay gördüm. Bu görüşmede de yeni sezon öncesi güzel haberler aldık. Şimdi beklentimiz bir an önce Rusya pazarına girişteki sıkıntıların kalkması. Bu konuda yaş üzüme öncelik verilmesini bekliyoruz çünkü AB pazarlarına ürün göndermeye başladık." ifadelerini kullandı.

Rusya'ya 150 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptıklarını, bu rakamın 200 bin tonun üzerine taşınabileceğini kaydeden Soygür, rekoltenin yüksek olması dolayısıyla fiyatların kilogram başına 1-1,5 lira seviyesindeki dengesini koruyacağını düşündüklerini söyledi.

"Sera domatesinde fiyatlar artabilir"

Rusya'ya yıllık 10 bin ton domates ihracatı gerçekleştiren Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk, iki liderin el sıkışmasının psikolojik etkisinin piyasalarda hissedilmeye başladığını, seracılık sektörünün beklettiği yatırımlarına bugün itibarıyla yeniden hız verdiğini ifade etti.

Rusya pazarında yaşanan sıkıntının sera domatesinde fiyatları yüzde 30 düşürdüğünü belirten Şentürk, "Domateste Rusya'ya ihracat sezonu kasım ayında başlıyor. Bu tarihe kadar sorunların aşılacağını düşünüyoruz. Sadece doğrudan ihracat değil Ukrayna ve Moldova üzerinden girişlerde de artık sorun çıkarılmayacaktır diye düşünüyorum. Rus halkı da 1 yıllık süreçte Türk sebze meyve ürünlerinin kıymetini anladı. Rus basınında yer alan haberlere göre tüketici kalitesiz malları pahalıya tüketmekten şikayetçi. Sera domatesinde son 1 yılda fiyatlarda yüzde 30 kaybımız oldu, bunu rahatlıkla telafi edebilecek noktadayız" şeklinde konuştu.