İsmail Ünver

İsmail Ünver

Tarımda KONYA

Tarımda KONYA

Konya güçlü bir tarım ve sanayi şehridir. Tarım ve hayvancılığın önemli ölçüde geliştiği ilimiz bu sektörlerde birçok alanda Türkiye’de önemli bir konumdadır. Gerek tarımsal gerekse de hayvansal üretimde üst sıralarda yer alan ilimiz tarıma dayalı sanayi ve tarım alet ve makineleri sektöründe de öncü bir ildir.

TÜİK verilerine bakıldığında 19 milyon dekar’dan fazla alan ile Konya Türkiye toplam tarım alanının %8’den fazlasını oluşturmakta ve ilk sırada yer almaktadır. Ekilen tarla alanı ve toplam işlenen tarım alanında da Türkiye’de ilk sırada yer alan ilimizde toplam işlenen tarım alanı Türkiye’deki işlenen tarım alanlarının yaklaşık %10’udur.Ayrıca, toplam tahıl miktarında, buğday, şekerpancarı, arpa, havuç, kuru fasulye üretiminde de Konya ilk sıradadır. Toplam tarımsal değeri ile Türkiye’de 3. sırada yer alan Konya, bitkisel üretim değeri ile de 6. sıradadır. Toplam kuru baklagiller Türkiye’nin %8’den fazlası olup bu rakamla Konya 3. sıradadır.Türkiye’de üretilen havucun %70’den fazlası Konya’da üretilmektedir. Türkiye’deki buğdayın ve arpanın %11’den fazlası Konya’da üretilirken şeker pancarı ve kuru fasulye’nin ise, yaklaşık %30’u ilimizde üretilmektedir. Biçerdöver, gübre dağıtma makinesi, ekim makinesi ve seyyar süt sağım makinesinde de ilk sırada yer almaktadır. Hayvancılık ve hayvansal üretimler konusuna gelindiğinde ise canlı hayvanlar değeri en fazla olan il Konyamız’dır.

Türkiye’nin yaklaşık %13,5’i mantar üretimiyle 3. sırada yer alan ilimiz nohut, ayçiçeği, patates üretiminde ise Konya Türkiye’de 4. sıradadır. Mısır üretiminde ise sıralamadaki yerimiz ise 7. sıra.

Türkiye’de yaklaşık 2 milyar tavuk yumurtası sayısı ile %14,10’luk pay ile ilk sırada yer almaktadır. 2011 yılında üretilen 725.499 ton süt ile Türkiye’deki en fazla süt üretimi de ilimizde gerçekleşmektedir. Konya önemli bir tarım şehri olmasının yanı sıra tarıma dayalı sanayi, tarım alet ve makineleri, gıda sanayi gibi sektörlerin de güçlü olduğu bir ilimiz. Gelecek yıllarda da sadece Konya tarımının değil, bu sektörle ilgili sanayilerinde gelişmesi önem arz etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR