Tarımın kalbi Konya’da attı

ASKON Konya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, "Tarım, insanlığın geleceği açısından tüm sektörlerden daha öncelikli halde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
Tarımın kalbi Konya’da attı

ASKON Konya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi’nde konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, "Tarım, insanlığın geleceği açısından tüm sektörlerden daha öncelikli halde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

mehmet-hadi-tunc-2.jpg

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından Konya’da Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi düzenlendi. Zirvede Türkiye tarımının yeniden yapılanması ve işletme yapıları, tarımın genel problemleri ve çözüm yolları, milli tohumculuk politikası, bitkisel ve hayvansal üretimde yerli tohum ve tohumluk üretiminde yerli ve yabancı teknoloji kullanımı ve rekabeti, Türkiye tarımının dünya piyasaları ile rekabet edilebilirliği üretim çeşitlendirmeleri ve yeni bitkilerin kazanımı ve pazarlaması imkanları başlıkları altında tarım sektörü masaya yatırıldı.

“TARIM DEYİNCE AKLA KONYA GELİR”

Tarımın Türkiye ve dünya geleceği açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Türkiye’de tarım denince akla gelen en önemli şehirlerden birisi olan Konya’da bulunmaktan dolayı son derece memnunuz. Bu zirveye ismini veren ve bu topraklarda kurulmuş olan Çatalhöyük’te 9 bin yıl önce tarım ağırlıklı bir medeniyet kurulmuş ve bu medeniyet bugünkü modern tarımın da temellerini teşkil eden modellerden birisi olmuştur. Buradaki konuşmalar ve tartışmalar ümit ediyoruz ki ülkemizin tarımdaki gelecek vizyonuna ışık tutacak adımlardan birisi olacaktır. Tarım konusunun dünyada ve Türkiye’de ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hepimiz konunun insanlık ve gelecek nesiller açısından da çok önemli olduğunun farkındayız. Tarım, sanayi, hizmetler ve inşaat sektörleriyle kıyaslandığında belki kârlılık açısından çok yüksek değildir. Ama insanlık için önemi itibariyle hepsinden öncelikli olduğunu biliyoruz” dedi.

 “TÜRKİYE AVRUPA’DA ZİRVEDEDİR”

Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci sırada olduğunu belirten Tunç, “Ülkelerin özellikle son yıllarda birbirleriyle olan tartışmalarından da tarım sektörü olumsuz etkilenmektedir. Kotalar ve gümrük sınırlandırmaları tarımsal üretimi etkileyen önemli etkenler arasındadır. Örneğin ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında en çok etkilenen kesim çiftçiler olmuştur. Ülkeler çiftçilerin zararlarını karşılamak için destek mekanizmaları açarak oluşan zararı hafifletmeye çalışmaktadırlar. Bizler de bakanlık olarak dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ayrıca alınması gereken tedbirleri hızlı bir şekilde hayata geçirmek için mücadele ediyoruz. Türkiye tarımını dünyaya kıyasladığımızda bugüne kadar kat ettiği ilerlemeyi de ifade etmek gerekir. Türkiye son 16 yılda tarımsal hasılasını 24 milyar dolardan 53 milyar dolara taşımıştır. Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci dünyada yedinci duruma gelmiştir. Tarımsal ihracatımız 17 milyar doları geçmiştir” ifadelerini kullandı.

"UÇTAN UCA YERLİLEŞMEMİZ GEREKMEKTEDİR"

Dışarıya bağımlılığı engelleme konusunda hükümetin başlattığı uçtan uca yerlileştirme politikasını önemsediklerini kaydeden ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, ‘Küresel rekabetin son derece arttığı, hemen hemen bütün kaynaklar noktasında daralmanın yaşandığı günümüz dünyasında hükümetimiz tarafından başlatılan uçtan uca yerlileşme politikasını çok önemsiyoruz. Bugün gelinen noktada bir ülkenin kendi öz kaynakları üzerinde ayakta durabilmesinin ne kadar hayati bir mesele olduğunu gördük’ dedi. Aydın, ‘İleride dışarıya bağımlı olmak istemiyor, tehdit ve yaptırımlarla karşılaşmak istemiyorsak bugünden yarına gerekli tedbirleri alıp kendimizi milli tarım konusunda 2023’lere 2053’lere hazırlamamız gerekiyor.’ uyarısında bulundu.

“TARIM, SAVUNMA SANAYİSİ KADAR ÖNEMLİDİR”

Tarımın ülkeler için savunma sanayisi kadar önemli bir sektör olduğunu dile getiren Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Dünya hızlı bir değişim yaşıyor. Dünya nüfusunun 30 sene sonra 10 milyarı bulması bekleniyor. Kaynaklar, dünya düzeyi, topraklar belirlidir. Bu nüfus hızla artmakla beraber bir diğer dezavantaj da küresel ısınmaya veya başka sebeplere bağlı olarak kuraklık, ani yağışlar gündemimize geliyor. Bu da önemli çalışmalar gerektiriyor. Elimizi taşın altına koyarak gıda konusunda çok ciddi çalışmalar yapmalıyız. Tarım, savunma sanayisi kadar önemlidir. İnsan beslenemediği zaman hayat bitiyor. Bunun telafisi yoktur. Onun için bugünkü gündemimiz, bize de heyecan veren, atılım yapmamızı gerektiren bir konu oldu. Bu programın Konya’da düzenlenmesi de önemlidir.  Konya’mız Türkiye’de tarımın lokomotifidir. 20’nin üzerinde üründe Türkiye birincisi, 34 üründe de Konya ilk 3’tedir. Bütün bu zorluklara, kuraklığa, su sıkıntılarına rağmen Konya bu liderliğini sürdürmektedir” diye konuştu.

TARIMIN DÖRT TEMEL TARAFI BİR ARAYA GELDİ

Tarımın dört temel tarafını bir araya getirerek Konya’da böyle bir zirve düzenlediklerini belirten ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım ise, “Tarım doğası itibariyle çok fazla girdisi ve çıktısı olan, aynı zamanda üreticisi, tüketicisi, birlikleri, kooperatifleri gibi çok sayıda paydaşı olmasından dolayı birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bizler bu programı düzenlerken dikkat ettiğimiz en önemli hususlardan bir tanesi en azından tarımın dört temel tarafını bir araya getirmek olmuştur. Devlet, özel sektör, çiftçilerin örgütlendiği sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler temel taşları oluşturmaktadır. Bu sebep üzerine 3 başlıkta 4’er panalist ile zirvemizi oluşturduk” ifadelerini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, Çumra Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Alagöz de bu zirvenin Konya'da düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, panelin gelecek adına hayırlı olması temennisinde bulundu.  HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU/ YENİ HABER GAZETESİ

cuneyit-orhan-toprak-001.JPG

yakup-yildirim.JPG

orhan-aydin.JPG

bir-icin-toplu.jpeg

istiklal-marsi.JPG

odul.jpeg