Tarımsal ihracatta rekor

Türkiye, tarım sektöründe tüm dönemlerin en yüksek ocak-nisan ihracat rekorunu kırarak bir ilke imza attı. Konya’da üretilen ürünlerin de ihracatın büyük bir kısmını karşıladığını belirten Başkan Kırkgöz, “Birçok üründe Konya, üretimde birinci sırada yer alıyor. Şehir olarak ihracata büyük katkı sağlıyoruz. Bunun bu yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Tarımsal ihracatta rekor

Tarım sektöründe Türkiye, yılın ilk 4 ayında en fazla ihracat yaparak rekora imza attı. Bu aylar içerisinde ihracat 4.5 kat artış yaşadı. Türkiye’nin ihracatta önemli bir yerinin olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Türkiye’de tarım ihracatının ocak ve mart aylarında 4.5 artışla 8 milyar 626 milyon dolara ulaştı. Ocak ve mart ayında, geçen yıl aynı dönemlerine göre tarım sektörü, Türkiye’nin toplam dış satım payı yüzde 14 olarak gerçekleşti. Yani tarıma dayalı ürünler yüzde 14’lük bir paya sahip oldu. Bu ürünlerin içerisinde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri toplamda 2 milyar 944 milyon olarak gerçekleşti. Yaş meyve ve sebze de yaklaşık olarak 941 milyon dolar olarak yer aldı. Bunun içerisinde bir de zeytinyağı var. Zeytinyağı da 294 milyon dolar olarak ihracatı gerçekleşmiş durumda.” ifadelerine yer verdi.

ziraat-muhendisleri-odasi-konya-sube-baskani-burak-kirkgoz.jpg

KONYA BİRİNCİ SIRADA’

Hububat, mısır ve şeker pancarı üretiminde Konya’nın birinci sırada olduğunu söyleyen Kırkgöz, “Konya hububat anlamında Türkiye’deki üretim açısından birinci sırada. İhtiyacın büyük bir kısmı Konya’daki üreticilerimiz tarafından karşılanıyor. Bunun yanında mısır ve şeker pancarında da birinci sırada yer alıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de üretimin daha çok aratarak, ihracatın daha fazla artmasını temenni ediyoruz. İklim de müsaade ederse önümüzdeki yıllarda üretimin, yurtdışı ihraçlarının artacağını düşünüyoruz.” diye aktardı.

tarim.jpg

‘KONYA HAVUÇ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP’

Havuç üretiminin büyük bölümünün Konya’dan karşılandığını belirten Kırkgöz, “Konya olarak ihracat ürünleri içerisinde fide, fidan, armut, çilek, erik, kavun, karpuz, elma, kuru soğan, domates, maydanoz, pırasa ve en önemlisi havuç bulunuyor. Bu ürünler ihracata konu oldu. 2023 yılı ocak ve mart dönemlerinde 22 bin ton ihracat gerçekleşti. Bu ürünler arasında en çok ihracat yapılan ürün ise havuç oldu. Havuç, yaklaşık olarak 3.750 ton civarında ihraç edildi. Tabi Konya’nın yüzölçümünün büyük olması, üretimlerin artması da ihracatın artmasına neden oluyor. Havuçta zaten Konya bölgesi Türkiye’de önemli bir yere sahip. Üretimin büyük kısmı Kaşınhanı İlçesinde gerçekleşiyor. Kaşınhanı Bölgesi havuç konusunda kendini geliştirdi ve büyük bir üretim yaparak, tarladan yurtdışına kadar işlemleri bir fiil çiftçiler kendileri yaptılar.” sözlerine yer verdi.

tarim.png

‘TARIM MAKİNE İHRACATINDA KONYA ÖN PLANDA’

Konya’nın tarım makine ihracatında iyi bir seviyede olduğunun altını çizen Kırkgöz, “Tarım makineleri üzerine ihracatlar oldukça fazla oluyor. Konya bölgesinde zaten tarım ön planda. Ona entegre olarak da tarımsal olarak sanayinin çok ileri seviyelerde olduğunu ve üretilen makine ve ekipmanların çoğunun yurtdışına gönderildiğini biliyoruz. İç piyasada üretilen makinelerin büyük bir kısmı Konya’da üretiliyor. Konya sanayisinden çıkan makineler yurtdışına gönderiliyor. Konya sanayisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı mekanizasyon yapıldığı bir sanayi. Bu yüzden oradaki ihracatçılarımız da şu anda memnun. Dolar kurunun biraz daha yükselmesini bekliyorlar. Çünkü yurtdışına gönderdikleri malların değerlerinin artması için doların biraz yükselmesi gerekiyor. Ama şu anki gidişatta bizim sanayide üretim yapan firmalarımızın durumu iyi. İhracatlarına güzel bir şekilde davam ediyorlar.” İfadelerinde bulundu.

tarim-001.jpg

 Muhabir
Etiketler :