Taş işçilerinin zorlu ramazan mesaisi

Bitlis'in Ahlat ilçesinde sabahın erken saatlerinden itibaren taş ocaklarına giren işçiler, sıcak havada oruçlu halde 10 saat balyoz sallıyor.
Taş işçilerinin zorlu ramazan mesaisi

Ahlat ilçesindeki taş işçileri, ramazan ayında sıcak havaya rağmen gün boyu oruç tutup balyoz sallıyor.

Günümüz mimarisinde ve tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılan Ahlat taşını, ilerleyen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle bulunduğu ocaklardan söken taş işçileri, işlerinin zorluğuna karşın ramazan ayında oruçlarını tutmayı da ihmal etmiyor.

Zor şartlarda çalışarak ekmek paralarını taştan çıkarıyorlar

Sıcak havada ibadetlerini aksatmayan işçiler, ellerinde 5 kilogram ağırlığında balyozlarla günde 10 saat zor şartlarda çalışarak ekmek paralarını taştan çıkarıyor.

Taş işçilerinden Veysel Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah 07.30 ile akşam 18.00 saatleri arasında taş çıkarmaya çalıştığını belirtti.

Taşlar, manivelalarla yerinden çıkarılıyor

"Karasa" adı verilen uzun manivelalarla taşları yerinden çıkardığını anlatan Erol, şöyle konuştu:

"Sabah 07.30'da işbaşı yapıyoruz. Çivileri koca taş kütlelerine çakmaya başlıyoruz. Çıkardığımız taşları Sanayi Çarşısında bulunan işleme atölyesine gönderiyoruz. Sabahtan öğlene kadar çalışıp, öğlen arası bir saat istirahat yapıyoruz. Cuma günleri ise gün boyu tatil yapıyoruz. Oruç olduğumuz için ramazan ayı biraz sıkıntılı geçiyor. Oruçlu olduğumuz için aşırı susuzluk yaşıyoruz. En çok su bizi zorluyor. Arada bir rüzgarla toz oluşuyor. O da bizi olumsuz etkiliyor."

Taş işçilerinden Ahmet Kılıçer ise sabah erkenden ocağa geldiklerini ve akşama kadar aralıksız çalıştıklarını ifade etti.

Kılıçer, "6 yıldır bu işle geçimimi temin ediyorum. Önce büyük çivileri taş kütlelerine balyozla çakıp, daha sonra karasa tabir ettiğimiz manivelalarla taşı yerinden sökmeye çalışıyoruz. Oruç olduğum için en fazla susuzluktan etkileniyorum." diye konuştu.