Tavuk fiyatlarına yapılan zamlar dönercileri mağdur etti

Dönercilerin en önemli ham maddesi olan tavuk etine gelen zamlar esnafları mağdur etti. Döner Ustası Adem Çağıl, “Gelen zamlarla tavuğun kilosu 13,5 liraya çıktı. 20 liraya kadar da yükseleceği öngörülüyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.
Tavuk fiyatlarına yapılan zamlar dönercileri mağdur etti

Tavuk fiyatlarına üst üste gelen zamlar dönercileri mağdur etti. Fiyatların daha da yükseleceğini öngördüklerini ve bu durumla baş edemeyeceklerini belirten Cevdet Usta Döner’de döner ustalığı yapan Adem Çağıl, “Esnafın sorunu tavukların pahalı olmasıdır. Buna artık yetecek gücümüz kalmadı. Tavuk fiyatları inanılmaz derecede arttı. Fiyatlarımızı aynı tuttuğumuz için işimiz oluyor fakat bu şekilde de işin içinden çıkamıyoruz. 10,5 liraya aldığımız tavuğun kilosu önce 11 liraya çıktı. Sonra 13,5 liraya uçtu. Bunun da 20 liraya kadar yükseleceğini öngörüyorlar. Şuanda en uygun aldığımız fiyat 13,5 lira ila 14 lira arasında değişiyor. Biz bunun hakkından gelemiyoruz. Esnafımız ne yapacak, nasıl bir çözüm bulacak diyen yok. Bu sıkıntı sadece bizde değil. Tüm dönerciler aynı sorunu yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde sosyal medya grubumuzda arkadaşlarla organize olduk ve bir milletvekilimize durumu anlattık. O da tarım bakanlığına gitmemizi söyledi. Oraya gitsek bizi dinlemezler bundan eminiz. Bir dilekçe yazmamızı isteyip yollayacaklar. Derdimize kim çare olacak bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

adem-cagil.jpg“ZAM YAPARSAK MÜŞTERİ KAYBEDERİZ”

Alış fiyatlarının artmasına rağmen tavuk döner satış fiyatlarını artıramadıklarını kaydeden Adem Çağıl, “Bizim alışımız arttığı için satış fiyatlarımıza zam yapsak işler bıçakla kesilir gibi kesilecek. Çünkü biz özellikle öğrencilere hitap ediyoruz. Onlar doğal olarak 25 kuruşluk farkı bile hesap ediyorlar. Zam yaptığımız anda başka bir yeri tercih edecekler. Biz hiçbir müşterimizi kaybetmek istemiyoruz. 4 liraya tavuk döner satıyoruz. Bunu 5 liraya çıkarırsak başka bir yerde 4 lira der giderler. Herkes aynı anda fiyat artışı yapsa onu da kabul ederiz ama illaki eski fiyattan satanlar çoğunlukta olacaktır. O zaman biz de yükseltme yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.

SEBZELER DE ATEŞ PAHASI

Sadece tavuk fiyatlarında değil sebzelerde de çok hızlı bir fiyat artışı olduğunu söyleyen Çağıl, “Sıkıntımız sadece tavuk fiyatının yüksek olması değil. Örneğin geçen yıl bir kasa marulu 9 liraya alıyorduk. Şuanda 22 liradan alıyoruz. Bundan bir ay evveline kadar 35 liraya kadar da yükselmişti. Bir kasada 6 tane marul çıkıyor. Bu kadar pahalı olmasını anlamış değiliz. Toptan almamıza rağmen domatesin kilosu bize hala 4,5 liraya geliyor. Bunların hepsinin çözülmesini istiyoruz. Eski günlerimizi mumla arıyoruz. İnanılmaz bir çıkmazın içine girdik. Hem tavuk hem de sebzeler pahalandı. Ekstra bir de kira, eleman vs giderlerimiz var. Esnaf arkadaşlarımızdan 20 bin lira kirası olanlar var. Ancak fiyat artışına gidemediğimiz için de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Yetkililerden bu zamlara çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi.

cevdet-usta-doner.jpg

adem-cagil-cevdet-usta.jpg

cevdet-usta.jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ