Taze fasulyenin rakibi ‘karnıkara’nın faydaları

Görünüşü ile taze fasulyeye oldukça benzeyen börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişen börülce, halk arasında ‘karnıkara’ ve ‘siyahgöz’ olarak da adlandırılıyor.
Taze fasulyenin rakibi ‘karnıkara’nın faydaları

Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir. Börülce 2n=22 kromozomludur. Tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları üç yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak şeklindedir. Çiçekler yaprak koltuklarından çıkar. Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.

PROTEİN VE LİF BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Otsu bir bitki olan börülce, baklagiller familyasından olup tane şeklinin fasulyeye benzemesi sebebiyle fasulye olarak da adlandırıldığı durumlar olur. Ancak bu bakliyat fasulyeye göre biraz daha küçüktür ve ortasında ise koyu renkli bir kısım vardır. Protein ve lif bakımından zengindir.

FAYDALARI

Saç, tırnak sağlığı, boy uzaması, kas sistemi gibi önemli konularda oldukça rol oynayan protein börülcede oldukça fazladır. İçerdiği çinko ve potasyum sayesinde yaraların hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. B9 vitamini eksikliği depresyonu tetikler. Börülce oldukça yüksek miktarda B9 vitamini içerir.

5bd8328867b0a804e81f38c6.webp

 Editör